Μαρτίου 17, 2019

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ

  • Το εμβόλιο κατά του HPV εφαρμόζεται εδώ και 10 χρόνια. Ωστόσο, αντί να τύχει ευρείας ή και καθολικής εφαρμογής, κάποια στοιχεία οδήγησαν στον περιορισμό της αρχικής δυναμικής που είχε το εμβόλιο αυτό. 
  • Κύριο αρνητικό στοιχείο ήταν η σύνδεση του με ορισμένες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αυτές από το καρδιαγγειακό και το νευρομυικό σύστημα. Επίσης, η πιθανολογούμενη (και από ορισμένους βέβαιη) συσχέτιση με αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Οι δύο πρώτες ανεπιθύμητες ενέργειες δεν αμφισβητούνται και είναι πλέον αποδεκτές ως προς την ύπαρξη τους. Μελετάται ωστόσο, η συχνότητα τους. 
  • Το ποσοστό των ανεπιθυμήτων  αυτών ενεργειών είναι σήμερα μικρό και η γενική έρευνα των φορέων και οργανισμών υγείας δείχνει ότι το εμβόλιο φαίνεται να είναι ασφαλές.
  • Οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες σε συνδυασμό α) με το μικρό ποσοστό των συνολικών ατόμων που θα καταλήξουν σε καρκινικές αλλοιώσεις από HPV λοίμωξη (κάτω από 1%)  και β) με τη σύσταση για συνέχιση του Pap test παρά τον εμβολιασμό, δημιούργησαν μια διστακτικότητα. Δεν μπορούν όμως, αυτή τη στιγμή να στοιχειοθετήσουν θέση αρνητική για το εμβόλιο.
ΣΗΜ. 
Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί κάποιοι θεώρησαν αντίφαση την αναφορά των παραπάνω σε συνομιλία  σε συνδυασμό με τη σύσταση εφαρμογής του εθνικού προγράμματος εμβολίων. Καμμία αντίφαση.  Αυτό είναι το πρόγραμμα, αυτό είναι το εμβόλιο, αυτές είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Κάθε πράγμα στην ιατρική έχει το τίμημα του. Όταν θεωρηθούν αυτά τα δεδομένα ως πολύ συχνά, θα δοθούν και οι ανάλογες οδηγίες στο πρόγραμμα. Μέχρι τότε εμβολιάζουμε και φυσικά επαγρυπνούμε ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΟΦ.

Και ένα ακόμη: τίποτε δεν είναι απολύτως ασφαλές, όπως διατείνονται πολλοί για τα εμβόλια. Όσοι ισχυρίζονται 100% ασφάλεια, απλά είναι επαγγελματίες σε διπλωματικές προσεγγίσεις. Οι ίδιοι κατηγορούν ως αντιεμβολιαστές όποιους εκφράσουν έστω και ένα ερωτηματικό για εμβόλιο. Αν είναι δυνατόν να θεωρείται κάποιος αντιεμβολιαστής επειδή θα πει κάτι που ισχύει ή είναι υπό παρακολούθηση. Και συνήθως αυτοί που τα βρίσκουν όλα καλά είναι αυτοί που γνωρίζουν και τα λιγότερα. Είναι η λεγόμενη αλαζονεία της άγνοιας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: