Μαΐου 22, 2020

Ο ΣΤΟΧΟΣ

...Εκεί που τα ανθρώπινα απογοητεύουν και χάνεται η ελπίδα, εκεί που τα πάντα μυρίζουν θάνατο, έρχεται η Εκκλησία και ανασταίνει την ελπίδα, χαρίζει ζωή και δυναμώνει την ψυχή... την  πίστη στην αιώνια αλήθεια του Χριστού και τη βεβαιότητα στο Ανέσπερο Φως. Φαίνεται όμως πως αυτό το φως, αυτή την αλήθεια και αυτή την πίστη κάποιοι δεν την αντέχουν και βάλθηκαν καΙ στους καιρούς μας να την πολεμήσουν και να την κρημνίσουν από την ψυχή του λαού μας.

Άδραξαν λοιπόν την ευκαιρία, με πρόσχημα την ασθένεια της εποχής, κραδαίνοντας το χέρι τους προς την Εκκλησία και βάλλοντας κατά του ιερότερου και φρικτού μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας. «Η στάση της Εκκλησίας είναι επικίνδυνη» δηλώνουν. «Όσοι μεταλαβαίνουν αναλαμβάνουν περιττό ρίσκο. Η Εκκλησία πρέπει να προστατέψει τους πιστούς της», δηλώνουν κάποιοι άλλοι, προχωρώντας ακόμα περισσότερο και δηλώνοντας τι άραγε; προθέσεις; «γιατί μετά θα μπούμε στην επιβολή της άποψης της εκτελεστικής εξουσίας», καταλήγουν.

Επικίνδυνοι είναι αυτοί και οι ιδεοληψίες τους για τον τόπο και την Πατρίδα. Η Εκκλησία, όλη αυτή την περίοδο από αγάπη στα παιδιά Της, ταπεινώθηκε, λοιδωρήθηκε, συκοφαντήθηκε, προστατεύοντας τις ζωές τους από τη διασπορά του ιού. Ποιοι είναι αυτοί που με περισσό θράσος κραδαίνουν το δάκτυλο τους προς την Εκκλησία απειλώντας Την ότι θα επιβληθεί «η άποψη της εκτελεστικής εξουσίας»; Τι εννοούν; Ας τολμήσουν να... «επιβάλλουν» αυτή την άποψη που εννοούν. Είναι φανερό, πλέον, πως στόχος δεν είναι η προστασία της υγείας των πιστών, αλλά η Εκκλησία. Ενοχλεί, ως φαίνεται, η πνευματική Της δύναμη και ισχύ.

Μια κοινωνία φοβισμένη και τρομοκρατημένη γίνεται μάζα, εύκολα διαχειρίσιμη. Μια κοινωνία με δύναμη ψυχής, με πίστη και ελπίδα, δεν υποτάσσεται στον φόβο και τον τρόμο. Δεν ποδηγετείται. Μήπως, τελικά, αυτό ενοχλεί; Μήπως, τελικά, αυτός είναι ο στόχος;...

Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: