Μαΐου 29, 2020

ΕΜΒΟΛΙΟ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ

Επειδή πολλά τα ερωτήματα και τα τηλεφωνήματα για το θέμα του εμβολιασμού με BCG με σκοπό την προστασία από κορωνοϊό, να σημειώσουμε τα εξής:

Εδώ και  καιρό υπήρξε μια παρατήρηση ότι μπορεί ο προηγηθείς εμβολιασμός με BCG να προφύλαξε κάποιους πληθυσμούς από την COVID-19 ή έστω τη σοβαρή της μορφή.  Έγιναν κάποιες μελέτες και γίνονται και κάποιες άλλες. Το θέμα το έχω θίξει στο ιστολόγιο με δυο αναρτήσεις λίγο παλαιότερα.

Ωστόσο, αυτές τις μέρες υπάρχει μια κινητικότητα και μια φήμη ότι θα αρχίσει και στη χώρα μας ο εμβολιασμός. Αυτό είναι λάθος. Πρόκειται να γίνει μια ερευνητική μελέτη που θα δοκιμάσει το εμβόλιο σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και θα το συσχετίσει με τυχόν προστασία από κορωνοϊό. 

Το άλλο λάθος, μεγαλύτερο νομίζω, είναι ότι ανακοινώθηκε η μελέτη στον τύπο ή στο διαδίκτυο, ότι έλαβε άδεια από τον ΕΟΦ κλπ κλπ. Αναστατώθηκε λοιπόν ο κόσμος και άρχισε να ψάχνεται. Από πότε όμως οι διάφορες μελέτες που διενεργούν τα νοσοκομεία ή τα πανεπιστήμια, ανακοινώνονται πομπωδώς; Χρόνια διενεργούνται διάφορες μελέτες. Δημοσιεύονται σε περιοδικά και κάποιες ανακοινώνονται και δημοσίως αν είναι γενικού ενδιαφέροντος. Η δε άδεια του ΕΟΦ είναι μέσα στα τυπικά πλαίσια της μελέτης. 

Γιατί έπρεπε να αναστατωθεί ο πληθυσμός για μια μελέτη επιστημονική που μπορεί να βγάλει θετικά αποτελέσματα αλλά μπορεί και αρνητικά; Οι εμβολιασμοί για να πετύχουν τον σκοπό τους πρέπει να γίνονται συντεταγμένα, στις ομάδες που ορίζει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και στις ηλικίες που ορίζει. Μέχρις στιγμής οι οδηγίες του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών δεν έχουν αλλάξει. 

Επειδή κάποιοι επιστήμονες θέλουν να κάνουν μια μελέτη, και καλά κάνουν, δεν σημαίνει ότι γονείς και γιατροί πρέπει να αρχίσουν να εμβολιάζουν τον οποιονδήποτε. Αυτό μπορεί να αποβεί και βλαπτικό. Μπορεί να επιφέρει και αντίθετα αποτελέσματα. Προσοχή λοιπόν. 

Και με την ευκαιρία να σημειώσω ότι άκουσα πρόσφατα καθηγητή να τονίζει εμφαντικά ότι η πανδημία ήταν η χαριστική βολή για τους αντιεμβολιαστές. Θα εξαφανιστούν είπε. Εγώ έχω μάλλον την αντίθετη άποψη. Φοβάμαι ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα θα ενταθεί. Ειδικά με όλα αυτά που γίνονται και λέγονται.   


Δεν υπάρχουν σχόλια: