Νοεμβρίου 29, 2020

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ COVID-19 - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ;

Δεν ήθελα προς το παρόν να ασχοληθώ με το θέμα του εμβολίου, γιατί είναι νωρίς, αλλά βλέπω ότι αρχίζει και φουντώνει η συζήτηση. Η αξία των εμβολίων καθώς και η επίπτωση τους στη δημόσια υγεία είναι γνωστά. Θεωρητικά, τα εμβόλια που κυκλοφορούν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν ελέγχονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την ασφάλεια τους. Πριν την κυκλοφορία τους. Πολύ περισσότερο από τα φάρμακα, μιας και τα εμβόλια απευθύνονται σε υγιείς. Βέβαια στην ιατρική τίποτε δεν είναι άμοιρο κινδύνων, αλλά πάντα κοιτάζουμε το γενικό όφελος σε σχέση με τις επιμέρους τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Η τελική εκτίμηση πάντως γίνεται στην κλινική πράξη. Στην ιστορία των εμβολίων μέχρι τώρα δεν υπήρξε διάσταση (μεγάλη) μεταξύ θεωρίας, ελέγχου και πράξης.

Το αμέσως επόμενο θέμα για ένα εμβόλιο είναι αν θα πρέπει να χορηγείται υποχρεωτικά ή όχι. Το θέμα είναι μεγάλο, και έχει συζητηθεί εδώ και δεκάδες χρόνια. Η παράθεση επιχειρημάτων ξεφεύγει του σκοπού της συγκεκριμένης ανάρτησης. Θα πω μόνο το συμπέρασμα που θα είχε μια οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.  Αυτό έχει αποδειχθεί και ιστορικά. Ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη, και κάθε ιατρική πράξη οφείλει να έχει τη συναίνεση του ασθενούς (λήπτη στη συγκεκριμένη περίπτωση). Είναι ένα βασικό και πάγια στοιχείο της ιατρικής ηθικής.

Εκείνο που απαιτείται είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου και άρα η γνώση, και η πειθώ. Αυτά θα οδηγήσουν τον κόσμο στο εμβόλιο.

Περιττό να πω ότι αστυνομικά μέτρα ισχυροποιούν το αντιεμβολιαστικό κίνημα, και δείχνουν άγνοια του όλου θέματος. Ακόμη και τα έμμεσα μέτρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις, πχ. όχι υποχρεωτικό εμβόλιο αλλά δεν ταξιδεύεις, δεν πας σχολείο κλπ. Εκβιαστικά διλήμματα. Και εδώ θα ήθελα να σχολιάσω την άθλια επίθεση του δημοσιογράφου κ. Πορτοσάλτε  που από τηλεοράσεως αποκάλεσε όσους  αντιδρούν στον εμβολιασμό ως «βλαμμένους και ηλιθίους». Αφού φτάσαμε λοιπόν στο σημείο ένας άσχετος επί του θέματος δημοσιογράφος να κρίνει, να υβρίζει χυδαίως τον κόσμο και να κανονίζει αυτός την πολιτική των εμβολιασμών, καλά να πάθουμε. Σε ποια χώρα σοβαρή θα κρατούσαν σε σοβαρό κανάλι έναν τέτοιον υβριστή; Θα μου πείτε, εδώ ο πρωθυπουργός  χαρακτήρισε τους αντιφρονούντες ως "ψεκασμένους", ο κ. Πορτοσάλτε μας πείραξε;

Τέλος, να πω ότι εδώ και πολλά πολλά χρόνια, κάθε εμβόλιο που περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, χορηγείται δωρεάν. Δεν είναι καινοτομία λοιπόν η πολυδιαφημιζόμενη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά της COVID-19, εφόσον αυτό θα περιληφθεί άμεσα στο πρόγραμμα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών ηγετών.

Αυτά επί του παρόντος. Περισσότερα για τα εμβόλια κατά της COVID-19, όταν φθάσουν στη χώρα. 

 

1 σχόλιο:

Καβουρης Κυριάκος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα ότι σε δημοκρατικό καθεστώς δεν μπορείς να συζητάς για υποχρεωτικό εμβολιασμό μ'ένα εμβόλιο τόσο καινούργιο πού πρακτικά η κύρια κλινική μελέτη μάλλον θα γίνει στο κόσμο. Όμως το ΣΤΕ ήδη μάς πρόλαβε και προετοίμασε το δρόμο για την υποχρεωτική επιβολή του εμβολίου για τον covid19.Ανακήρυξε υποχρεωτικά τα εμβόλια τού εθνικού προγράμματος εμβολιασμού με ποινή αποβολή απο το νηπιαγωγείο. Άς είμαστε σοβαροί θα μπορούσα να το καταλάβω για ασθένειες με έντονο επιδημικό χαρακτήρα τύπου πολιομυελίτιδα ,διφθερίτιδα, ιλαρά. Όχι για ηπατίτιδες Α πνευμονιοκοκους και ροτα"ιούς