Αυγούστου 14, 2022

ΕΜΒΟΕΣ ΩΤΩΝ

Κινητοποίηση στη διεθνή βιβλιογραφία για τις εμβοές των ώτων. Θεωρείται ότι είναι υπόλειμμα της COVID-19, και ότι και το ίδιο το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει εμβοές ως επιπλοκή.  Φυσικά πέραν του κορωνοϊού, οι εμβοές υπήρχαν παλαιόθεν σαν κλινική οντότητα, συνήθως αδιευκρίνιστης αιτιολογίας. Τυρρανούσαν αρκετό κόσμο χωρίς να υπάρχει και ιδιαίτερη θεραπεία. Έπρεπε να τις συνηθίσει κάποιος και να μην τις ακούει.

Πρόσφατη μετα-ανάλυση μελετών υπολογίζει τους πάσχοντες από εμβοές σε περίπου 740.000.000 άτομα διεθνώς. Η συχνότητα αυξάνει όσο αυξάνει η ηλικία. 

Αν εξαιρέσουμε τις εμβοές από κορωνοϊό (νόσος ή εμβόλιο) θα αναφέρω μια ερμηνεία που άκουσα παλιά από εξαίρετο ωτορινολαρυγγολόγο στο Λονδίνο. Χαρακτήρισε τις εμβοές από κάποια ηλικία και μετά π.χ., τα 45 έτη, ως πρεσβυακουσία. Όπως όταν μεγαλώνει κανείς εμφανίζει πρεσβυωπία, έτσι μπορεί να εμφανίσει και εμβοές που είναι κάτι ανάλογο της μεταβολής στην όραση. Βέβαια, για την πρεσβυωπία υπάρχει η λύση των διορθωτικών γιαλιών. Για τις εμβοές δεν έχει βρεθεί κάτι. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται, απλά είναι για να λέμε ότι κάτι δίνουν οι γιατροί και κάτι παίρνουν οι πάσχοντες. 

Απαλή μουσική κατά την ώρα της όποιας εργασίας είναι μια καλή λύση. Και σιγά σιγά συνήθεια και αγνόηση του ήχου αυτού (όσο μπορεί να αγνοήσει κανείς τον ήχο). Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές οι εμβοές οδηγούν σε μείωση της ακοής. 


2 σχόλια:

sonia είπε...

Καλημέρα,

Η απαλή μουσική ίσως θα έπρεπε να συνταγογραφείται σε πολλές παθήσεις…
Καλό Δεκαπενταύγουστο!

Σόνια Χριστοφορίδου

JOHN KAVALIOTIS είπε...


Όντως, η μουσική είναι θεραπευτικό παράπλευρο μέσο για πλείστες όσες παθήσεις.