Αυγούστου 17, 2022

ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ COVID-19

Μία ακόμη μελέτη (μεγάλη σε αριθμό μελετηθέντων) για εμβολιασμό των εγκύων, αυτή τη φορά από τον Καναδά. Μελετήθηκαν τρεις ομάδες: εμβολιασθείσες έγκυες, μη εμβολιασθείσες έγκυες και  εμβολιασθείσες μη έγκυες γυναίκες. 

Το 4% των εγκύων παρουσίασαν κάποιο ανεπιθύμητο συμβάν μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και το 7.3% μετά τη δεύτερη δόση. Τα συμβάντα αυτά εντοπίζονται σε γενική κακουχία, κεφαλαλγία, ημικρανία και λοίμωξη αναπνευστικού. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε εμβολιασθείσες μη έγκυες ήσαν 6.3% και 11.3%, ενώ σε ανεμβολίαστες έγκυες ήσαν 3.2% γενικώς. 

Οι συγγραφείς θεωρούν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, υπήρξαν και υπάρχουν αντιρρήσεις στο θέμα. Παρά τις μελέτες είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί η επιστήμη οριστικά για την ασφάλεια ή όχι του εμβολίου σε μια φάση τόσο κρίσιμη για τη ζωή της γυναίκας. 

www.thelancet.com/infection 

Published online August 11, 2022 https://doi.org/10.1016/S1473-3099(22)00443-1



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατρέ,

κάπως αργά, μα 'Χρόνια Πολλά' για τη γλυκιά Παναγιά μας.

Διαβάζω τακτικά το ιστολόγιο τούτο κι εκτιμώ το φιλότιμο κι υπεύθυνο έργο σας.

Ενημερώνομαι αρχικά από τις ανώτατες επίσημες πηγές στα αγγλικά. Ακολούθως, διαπιστώνω (το προσωπικό σας ρεκόρ) πως, δημοσιεύετε περιεκτικά (αν και κατά γράμμα!), πιστά, τα "φρέσκα' επιστημονικά δεδομένα.

Συχνά απορώ πως συμβαίνει/τυχαίνει να λαβαίνει τόσο (μα τόσο) λίγα σχόλια. Γνωρίζω αρκετούς ευφυείς ιατρούς που το ..συμβουλεύονται, ωστόσο δεν φαίνονται να μετέχουν με τον γραπτό λόγο τους. Προσωπικά διστάζω να σχολιάσω καθώς είμαι άσχετη με τον χώρο σας.

Επιτρέψτε μου εδώ, να 'τους' πω: Παρακαλώ, λάβετε κάποια θέση. Ο απλός κόσμος, Σάς χρειάζεται. Μην αφήνετε έναν ακέραιο επιστήμονα μοναχό του στη δημόσια σφαίρα, όπως άλλωστε κι αρκετούς ισότιμούς σας στο (ταπεινό σήμερα) περιθώριο. Ήμαρτον!

Μήπως, ο ευρύς, πλατύς, Διάλογος δεν συνεπάγεται υγεία;

Έτσι δεν εξασφαλίζονται διαχρονικά κοινωνική και πολιτισμική ειρήνη και ευημερία; Ουδείς άνθρωπος χρειάζεται δημαγωγία, διδακτισμό, κατήχηση, κοροϊδία, πειθώ, τέτοιον ευτελισμό, μηδέ άλλου και κάθε είδους. Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη την ειλικρινή κουβέντα, και τη δική σας φωνή ν'ακούσει και ν'ακουστεί. Επιθυμεί βαθειά κι αναμφίβολα βαθύτατα εκτιμά τη δική σας ανεξάρτητη επιστημονική ερμηνεία.

Τέλος, θέλω να καταθέσω ότι στη Β. Αμερική κατά τη δεκαετία του '60, οι έρευνες, μελέτες, κι επιβεβλημένη (σκληρή) ..γραμμή των αρχών, 'έδειχναν' αποφυγή του θηλασμού και αντικατάσταση του μητρικού με τεχνητό γάλα φαρμακείου. Με τη νέα χιλιετηρίδα, η ..γραμμή άγγιξε το άλλο άκρο: μανιώδης η σύσταση για την ενδεδειγμένη άσκηση θηλασμού. Μάλιστα, η μέθοδος(!) εδιδάσκετο καθημερινά, εκτός αλλά κι εντός σε σχετικές συνεδρείες των μαιευτηρίων.

Ανήκω στον απλό κόσμο και δεν κατανοώ όλα αυτά τα ..φαινόμενα, ώστε είμαι ειλικρινά ευγνώμων προς όποιον αγαθόν επιστήμονα προσπαθεί (έστω και μάταια) να μου (τα) εξηγήσει.

Summertime and the living is [no longer] easy.
Με χαιρετισμούς από τη μακρυνή Καραϊβική,

Έλλη Φ.




ΥΓ. Παρακαλώ, εάν δημοσιεύσετε το σχόλιο τούτο, όπως διορθώσετε όπου αρμόζει τα (μισοσβησμένα) ελληνικά μου-----Ευχαριστώ!

JOHN KAVALIOTIS είπε...


Ευχαριστώ για τα σχόλια σας. Φαντάζομαι πως είστε για διακοπές στην Καραϊβική και δεν εγκαταλείψατε τη Ν. Υόρκη.

Να περνάτε καλά.