Οκτωβρίου 02, 2023

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΡΙΠΗΣ – ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ;

Γιατί τόση φασαρία για ένα απλό θέμα; 

- Τα εμβόλια είναι φαρμακευτικά σκευάσματα

- Τα εμβόλια πρέπει να τα εγκρίνουν οι γιατροί

- Τα εμβόλια πρέπει να τα χορηγούν οι γιατροί

- Τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολίων είναι δωρεάν

Γιατί μπλέχτηκαν λοιπόν τα πράγματα;

Είναι γνωστό ότι τα εμβόλια γρίπης δεν έχουν καλή ανοσογονικότητα και αποτελεσματικότητα γενικώς. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σε ηλικίες άνω των 65 ετών, δηλ. σε ομάδες που τα χρειάζονται πιο πολύ.

Ποιος χώρισε τα εμβόλια γρίπης σε «συμβατικά» και «μη συμβατικά»; Θεωρώ ότι ήταν λάθος διατύπωση και μη αντίληψη της τρέχουσας φοβίας και διστακτικότητας του κόσμου προς τα εμβόλια γενικότερα. Αυτό δημιούργησε αναστάτωση στους πολίτες που ρωτούσαν με αγωνία «τι μας χορηγούν με τα μη συμβατικά εμβόλια»;

Τα εμβόλια γρίπης που ήρθαν ή θα έρθουν είναι ΙΔΙΑΣ τεχνολογίας όλα. Απλώς αυτά που κάποιος κακώς χαρακτήρισε ως μη συμβατικά έχουν την εξής διαφορά από τα άλλα: Περιέχουν 

- μεγαλύτερη ποσότητα αντιγόνων ή και

- ανοσοενισχυτικά

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά ενισχύουν την αντισωματική απάντηση του οργανισμού. Τα εμβόλια αυτά  κυκλοφορούσαν στην αλλοδαπή και σε προηγούμενα χρόνια. Τώρα έρχονται και στη χώρα μας . Σημειωτέον ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας αν δεν επιθυμούν για κάποιο λόγο τα ενισχυμένα, μπορούν να λάβουν τα απλά.

Να σημειωθεί ότι πλείστα όσα κλασικά εμβόλια της αγοράς περιέχουν ανοσοενισχυτικά. Επίσης υπάρχουν ορισμένα εμβόλια που έχουν μεγαλύτερη ποσότητα αντιγόνου π.χ. εμβόλιο ζωστήρα (ίδιο με της ανεμευλογιάς με ποσοτική διάφορα αντιγονικής ουσίας). Όλα αυτά δεν χαρακτηρίστηκαν ποτέ ως μη συμβατικά.  

Ας γίνει, επίσης, αντιληπτό ότι άλλα εμβόλια mRNA δεν κυκλοφορούν ακόμη. Μόνον αυτό του κορωνοϊού. Ούτε θα κυκλοφορήσουν στο προσεχές διάστημα, από όσα γνωρίζουμε. 

Αυτά για να επέλθει λίγο ηρεμία με τα εμβόλια της γρίπης. Και να θυμούνται όλοι ότι τα εμβόλια της γρίπης συνιστώνται μόνον για ομάδες υψηλού κινδύνου. «Δεν είναι για χόρταση» (όπως λέει μια λαϊκή ρήση).

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: