Οκτωβρίου 21, 2023

ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

Δύο σκέψεις αντίθετες, αντιθέτων ανθρώπων μου έκαναν εντύπωση πρόσφατα.

Γιατρός μορφωμένος, καλλιεργημένος, συνετός, συντηρητικός:
"Εγώ νομίζω ότι ο άνθρωπος έγινε τυχαία, ότι όλα εδώ αρχίζουν και τελειώνουν, ότι δεν υπάρχει ψυχή ούτε άλλη ζωή".

Κυρία, μορφωτικού επιπέδου άσχετου με την ιατρική, με καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές ικανότητες.  Πίστευε σε διάφορες δοξασίες. Η ενασχόληση της με την πανδημία, τον κορωνοϊό, το ανοσολογικό σύστημα και με διάφορα τμήματα της ιατρικής την οδήγησαν στην εξής σκέψη:¨
"Δεν μπορεί ο άνθρωπος να είναι γήινο κατασκεύασμα, δεν μπορεί να είναι τυχαία όλα αυτά που συναντούμε στον οργανισμό μας. Κάτι, κάποιος Άνωθεν πρέπει να δημιούργησε όλο αυτό που είμαστε".

Πραγματικά, αν μελετήσει κανείς τον άνθρωπο δεν μπορεί να μην αντιληφθεί ότι κάτι θαυμαστό συμβαίνει. Υπάρχει τόση αρμονία στη λειτουργία όλων των συστημάτων, τόση αλληλοσυμπλήρωση, τόση σοφία στην τοποθέτηση όλων αυτών, που είναι παντελώς αδύνατο να συνέβησαν όλα τυχαία και συμπτωματικά. Δεν μπορεί μια τυχαία ένωση κάποιων στοιχείων να οδήγησε (έστω και μετά εκατομμύρια έτη εξέλιξης) στο δημιούργημα του ανθρώπου και της φύσης όλης. Απορώ πως την Άνωθεν προέλευση την πιστεύει ένας απλός άνθρωπος και δεν την ενστερνίζεται ένας γιατρός. Και συγκεκριμενοποιώ στο "γιατρός" γιατί αυτός έχει τη δυνατότητα της εν τω βάθει μελέτης του ανθρώπινου οργανισμού.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: