Μαρτίου 17, 2009

ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Η πιο απρογραμμάτιστη και μη μελετημένη εισαγωγή εμβολίου στη χώρα μας.
    Όταν το είπα και το έγραψα κάποιοι ενοχλήθηκαν. Η αλήθεια βλέπετε δεν είναι αρεστή.
  • Ειδικά αυτό το εμβόλιο έπρεπε εξαρχής να γίνει προγραμματισμένα σε όλες τις ομάδες, που είχαν ένδειξη.
    Όταν το τονίσαμε μας αγνόησαν.
  • Το εμβόλιο έπρεπε εξ αρχής να γίνει σε δύο δόσεις.
    Όταν επέμενα και το συζητούσα με κατηγόρησαν ότι δημιουργώ οικονομικό πρόβλημα στους αρμόδιους φορείς. Τώρα πως μετά παρέλευση δύο ετών, ξέχασαν το οικονομικό πρόβλημα, αυτό είναι άλλη ιστορία

    Ποιο το αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών;;
  • Το εμβόλιο δεν γίνεται με ενιαίο πρόγραμμα. Αυτό είναι πλέον ή σίγουρο.
  • Το εμβόλιο δεν γίνεται σε όλα τα παιδιά. Η κάλυψη είναι μικρή.
  • Έτσι συνεχίζουμε και βλέπουμε στο νοσοσκομείο ανεμευλογιά σε παιδιά με μία δόση εμβολίου. Και από συζητήσεις που έκανα με γιατρούς, κυρίως ιδιώτες, προκύπτει ότι και αυτοί βλέπουν τέτοια παιδιά. Σε ικανή συχνότητα.
  • Nα τονίσω ότι τα 2/3 σχεδόν των περιπτώσεων breakthrough ανεμευλογιάς σχετίζονται με το ένα εκ των δύο εμβολίων.

Πολύ φοβάμαι ότι με την τακτική αυτή δεν δημιουργείται φράγμα στη νόσο αλλά θα προκύψει μελλοντικά μια ομάδα «επίνοσων» ατόμων, όπου αν ξεσπάσει η ανεμευλογιά θα έχει σοβαρές συνέπειες (λόγω ηλικίας φυσικά).

Τουλάχιστον ας προσπαθήσει το κράτος να επιβάλει μαζικό εμβολιασμό με δύο δόσεις εμβολίου για να υπάρξουν ενιαία αποτελέσματα και ενιαία ερμηνεία των τυχόν επιπτώσεων του εμβολιασμού.

3 σχόλια:

ΕΥΤΕΡΠΗ είπε...

Κύριε Καβαλιώτη,
ήθελα να ρωτήσω το εξής: Από τη στιγμή που τα 2/3 των "breakthrough" λοιμώξεων συμβαίνουν με το ένα από τα δυο εμβόλια για την ανεμευλογιά, δεν θα ήταν φρόνιμο να γνωρίζουμε εαν αυτή η παρατήρηση είναι τυχαία ή οφείλεται σε αδυναμία του συγκεκριμένου εμβολίου, να ενημερωθούμε γι'αυτό οι παιδίατροι και να εμβολιάζουμε μόνο με το άλλο;
Ευχαριστώ,
με εκτίμηση
Παυλίδου Ευτέρπη
Παιδίατρος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Μάλλον δεν έγινα αντιληπτός. Η παρατήρηση για το εμβόλιο προέρχεται από τα παιδιά που βλέπουμε στο νοσοσκομείο. Εξάλλου μιλάω μόλις παραπάνω για τα παιδιά αυτά. Επίσης, η παρατήρηση αυτή επικουρείται και από συζητήσεις με άλλους συναδέλφουςπου έχουν ιατρεία.
Οπωσδήποτε είναι μια παρατήρηση, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί τεκμηριωμένη με την έννοια μιας εργασίας. Αν υπάρξει συστηματική καταγραφή πανελληνίως ίσως αλλάξει και το εμβόλιο ή ίσως τεκμηριωθεί η παρατήρηση.
Συνεπώς με μια παρατήρηση δεν μπορεί να στηριχθεί ενημέρωση ονομαστική για το εμβόλιο.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η δεύτερη ανεμευλογιά είναι σαφώς πιο ήπια από την πρώτη. Ωστόσο, μεταδίδει.
Και εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να γίνεται σωστά ο εμβολιασμός.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Επανέρχομαι γιατί ρωτήθηκα επιμόνως. Δεν μπορούμε να ονομάσουμε ένα εμβόλιο λόγω μιας απλής παρατήρησης σε έναν αριθμό παιδιών.
Το κυριότερο νόημα από αυτή την παρατήρηση είναι ότι πρέπει η δεύτερη δόση εμβολίου να γίνεται κοντά στην πρώτη. Έτσι θα αποφευχθεί η "ανεμευλογιά διαφυγής". Και φυσικά δεν θα μας νοιάζει (για το συγκεκριμένο θέμα) και το σκεύασμα που θα πρέπει να χορηγήσουμε.

Εμβολιάστε με όποιο εμβόλιο κρίνετε εσείς. Αλλά εμβολιάστε. Και εμβολιάστε σωστά.