Δεκεμβρίου 08, 2014

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ

Το CDC των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι το φετινό εμβόλιο της γρίπης θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό  μια και ο ιός Α (Η3Ν2) μεταλλάχθηκε, έγινε πιο λοιμογόνος και φυσικά δεν ελέγχεται από το ήδη κυκλοφορούν εμβόλιο.

Παρόλο που η γρίπη δεν είναι ακόμη σε έξαρση στις ΗΠΑ, τα πρώτα στοιχεία που έχουν εκεί λένε ότι μάλλον θα κυριαρχήσει ο ιός αυτός (ο μεταλλαγμένος). Γιαυτό το CDC συνιστά, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εκτός του εμβολιασμού, την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης. Ακόμη και πριν τεθεί η διάγνωση.  Αναγνωρίζει βέβαια ότι οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να προβλέψουν ποιο από τα 4 στελέχη  κυκλοφορούν στις ΗΠΑ θα επικρατήσει φέτος.

Αυτά στις ΗΠΑ. Ενδιαφέρουν τόσο εμάς; Μάλλον, διότι εδώ πολλές φορές εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των αμερικανών.  Κανείς δεν μας λέει ότι ο μεταλλαγμένος ιός θα είναι κύριο αίτιο στις ΗΠΑ και ούτε είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί σε άλλες χώρες. Πιθανόν ναι, πιθανόν όχι.
Φανταστείτε όμως να αρχίσουν οι γιατροί να χορηγούν αφειδώς αντιγριπικά φάρμακα. Φανταστείτε, εδώ στη χώρα της υπερβολής, κάθε λοίμωξη του αναπνευστικού να θεωρείται ως γρίπη, τι έχει να γίνει από κατάχρηση αντιικών.

Απλά να ξέρουμε ότι η αδιάκριτη χρήση των φαρμάκων αυτών οδηγεί μαθηματικά σε ανθεκτικά στα φάρμακα στελέχη του ιού.

Και απλά να ξέρουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης μόνο πανάκεια δεν είναι.

ProMed 7-12-14
CDC December 2014
 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: