Δεκεμβρίου 09, 2014

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ. ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτούν συνάδελφοι (μετά τη χθεσινή ανάρτηση)  τι πρέπει να γίνει για το εμβόλιο γρίπης.
Η άποψη μου είναι πάγια εδώ και πολλά χρόνια. Ας δούμε λοιπόν τα δεδομένα. 

1. Το εμβόλιο της γρίπης είναι  από τα λιγότερο αποτελεσματικά εμβόλια που κυκλοφορούν.

2. Η μέση αποτελεσματικότητα κυμαίνεται μεταξύ 55-60%. Σε ορισμένες περιπτώσεις (αναλόγως του στελέχους και της ηλικίας μπορεί να είναι κάτω του 30%).
3. Το εμβόλιο αλλάζει σύνθεση κάθε χρόνο λόγω των ιδιοτήτων του ιού.

4. Συνεπώς απαιτείται κάθε χρόνο νέος εμβολιασμός . Από 6 μηνών και πάνω χωρίς ηλικιακό όριο, σύμφωνα με τις συστάσεις. Κάθε χρόνο, ισοβίως, αν δεχθούμε τις συστάσεις των ΗΠΑ.
5. Είναι δεδομένο ότι το εμβόλιο έχει ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Ιδιαίτερα νευρολογικές και καρδιακές. Το αν είναι σε μικρότερο ποσοστό  ή όχι από ότι στον γενικό πληθυσμό, αυτό δεν σημαίνει τίποτε αν συνδυασθεί και με τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

6. Ενίοτε αναφέρονται και θάνατοι σε σχέση με το εμβόλιο, έστω και αν δεν μπορούν να αποδοθούν άμεσα σ΄αυτό (πρόσφατα σε Ιταλία).
7. Η βαρύτητα της γρίπης κυμαίνεται ανάλογα με ηλικία και συμπαραμαρτούντα νοσήματα. Συνεπώς η καθολική εφαρμογή γενικών οδηγιών δεν είναι ορθή.

8. Οι θάνατοι από γρίπη είναι ένα θέμα εντελώς αδιευκρίνιστο. Κανείς δεν μπορεί να τους υπολογίσει με βεβαιότητα ή να τους αποδώσει απόλυτα στη γρίπη μια και συνήθως υπάρχουν και συνοδά νοσήματα. Ακόμη και στις ΗΠΑ όπου οι στατιστικές δουλεύουν πιο σωστά, δεν είναι βέβαιοι ότι οι αριθμοί που ανακοινώνονται είναι στην πραγματικότητα τόσοι. Συχνά-πυκνά οι τίτλοι των άρθρων δείχνουν την πραγματικότητα. "Τελικά πόσοι είναι οι θάνατοι από γρίπη;" είναι ένας συνήθης τίτλος περιοδικού ή εφημερίδας στις ΗΠΑ.
9. Η θνητότητα από γρίπη είναι ένα θέμα "αβανταδόρικο" θα λέγαμε που το χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους αυτοί που προσδοκούν κάτι από το θέμα.

10. Αν δούμε τη θνητότητα από καθαρή σκοπιά και αν δεχθούμε τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται τότε γεννιούνται απορίες: στην Ελλάδα η κάλυψη του αντιγριπικού εμβολίου είναι μικρή. Στις ΗΠΑ η εκστρατεία είναι τεράστια, ενώ σε πολλές ομάδες εργαζομένων ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός με ποινή απολύσεως. Ε  λοιπόν η θνητότητα από γρίπη στις ΗΠΑ, παρά τον εμβολιασμό, είναι πολλαπλάσια από ότι στην Ελλάδα.  Εξαιρετικά πολλαπλάσια. Αναλογικά και όχι σε απόλυτα νούμερα φυσικά. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;
11. Ο ιατρικός κόσμος έχει διεθνώς αντισταθεί στον εμβολιασμό κατά της γρίπης (παρόλο που είναι ομάδες υψηλού κινδύνου). Στις ΗΠΑ ο εμβολιασμός του υγιειονομικού προσωπικού κατέστη υποχρεωτικός, με ποινή απόλυσης όπως είπα παραπάνω. Η άρνηση αυτή σας λέει τίποτε;

12. Πρόσφατα, ο διευθυντής του CDC των ΗΠΑ εμβολιάστηκε κατά της γρίπης δημοσίως. Μου θύμισε ανάλογες συμπεριφορές κάποιων εδώ διευθυντών με το πανδημικό εμβόλιο της γρίπης.  Έχει ξαναγίνει αυτό με άλλο εμβόλιο; Και γιατί γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης;

Αν συνδυάσει κανείς όλα αυτά τα δεδομένα, θα δει ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για το εμβόλιο.

Νομίζω ότι όλα τα παραπάνω εξηγούν το ερώτημα που μου τίθεται συχνά στο γιατί είμαι αρνητικός στο συγκεκριμένο εμβόλιο, για γενική χρήση.
Καταλήγοντας, πιστεύω ότι το εμβόλιο δεν πρέπει  να γενικευθεί και αν κάπου πρέπει να χορηγείται είναι οι ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου και όχι απλά υψηλού κινδύνου. Χρειάζεται δηλ. και στις ομάδες αυτές αναθεώρηση και περιορισμός.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: