Ιουνίου 16, 2015

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ: ΓΙΑΤΡΟΙ Ή ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15-06-2015

Ποινική δίωξη σε βάρος εκπροσώπων της «Μπάγιερ Ελλάς» για δωροδοκία
Ιωαννα  Μάνδρου
Ποινική δίωξη σε βάρος τεσσάρων εκπροσώπων της «Μπάγιερ Ελλάς» για ενεργητική δωροδοκία από κοινού με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ενώ για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα διώκονται ένας ακόμα υπάλληλος της ίδιας εταιρίας και οι νόμιμοι εκπρόσωποι δύο άλλων ελληνικών εταιριών.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά απο προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε με εντολή  της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου μετά απο καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η «Μπάγιερ Ελλάς» με υπάλληλους της αλλά και με τη συνδρομή άλλων εταιριών δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα με αντάλλαγμα είτε χρηματικά ποσά είτε άλλους είδους δώρα, όπως ταξίδια κλπ. Στην υπόθεση  εμπλέκονται και περισσότεροι από 800 γιατροί σε διάφορα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ωστόσο, όλοι τους μένουν στο απυρόβλητο καθώς τα ποσά που προέκυψαν να έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό τους  είναι μικρά, με αποτέλεσμα η δωροδοκία για τους γιατρούς λόγω του πλημμεληματικού της χαρακτήρα να έχει παραγραφεί και ουσιαστικά οι γιατροί να παραμένουν ατιμώρητοι.

Την έρευνα διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς  Αγγελική Τριανταφύλλου και Γιάννης Σέβης. Αντίστοιχη έρευνα γινόταν και στην εισαγγελία διαφθοράς της Κολονίας στη Γερμανία όπου εκεί εμφανίστηκε Έλληνας υπήκοος καταγγέλλοντας ότι από το 2005 ως το 2008 ως εντολοδόχος της «Μπάγιερ ΕΛΛΑΣ» είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους δυο εκατ. Ευρώ ισχυριζόμενος ότι δωροδοκήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 800 γιατροί. Παράλληλα έγινε έρευνα και από το ΣΔΟΕ, ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, έγιναν έρευνες στα γραφεία της εταιρίας και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες. Η... ταρίφα ξεκινούσε από 1000 ευρώ και έφτανε ως τις 20.000 ευρώ. Τα χρήματα τα έδιναν προκειμένου να κατευθύνουν τη συνταγογράφηση των φαρμάκων ή να παραγγέλλουν ποσότητες φαρμάκων για τα νοσοκομεία από την εταιρία.

--------------------------------------------------------------


Σημ. Γνωστό τοις πάσι το θέμα σχέσεων εταιρειών και ιατρών. Και πολύ παλιό. Απλά ενίοτε     τυχαίνει να βγαίνουν στη δημοσιότητα κάποια πράγματα ίσως λόγω τυχαίων γεγονότων. Και φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στο ΕΣΥ. Εκεί είναι ίσως η πιο ήπια μορφή. Θυμάμαι τις αντιδράσεις όταν ο Παπαδάκης αναρωτήθηκε αν αμείβονται οι γιατροί από τις εταιρείες (το είπε βέβαια κάπως πιο χοντρά)!!! 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν θυμάμαι καλά, το σκάνδαλο της Siemens το μάθαμε από τη Γερμανία. Το σκάνδαλο της Bayer το μαθαίνουμε πάλι από τη Γερμανία. Εμείς εδώ στη χώρα μας δεν μπορούμε ποτέ να ανακαλύψουμε κάτι; Μήπως γιαυτό πήγαν τόσοι λίγοι Γερμανοί στο ESPID και πολλοί περισσότεροι Έλληνες; Για να συνδυάσω και παλαιότερη ανάρτηση. Μήπως φοβούνται οι Γερμανοί και αδιαφορούν οι Έλληνες μια και γνωρίζουν ότι κανείς δεν θα ασχοληθεί μ΄ αυτούς και τίποτε δεν θα συμβεί;
Φανταστείτε να αρχίσουν να βγαίνουν ονόματα. Φανταστείτε να αρχίσουν κι άλλες εταιρείες. Μην εκπλαγούμε αν δούμε ονόματα υπεράνω υποψίας.

Κώστας Σιακαβέλλας
Παιδίατρος-Αθήνα