Μαΐου 20, 2016

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - HOAXES - ΕΜΒΟΛΙΑ

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα hoaxes. Που τώρα με το διαδίκτυο έχουν ευρεία εφαρμογή και διάδοση. Ας δούμε όμως τι σημαίνει ο όρος.

hoax = to deceive, especially by playing a trick on someone

(να εξαπατήσεις, ιδιαίτερα χρησιμοποιώντας ένα τέχνασμα για κάποιον)

deceive =  to persuade someone that something false is the truth, or to keep the truth hidden from someone for your own advantage

(να πείσει κάποιος ότι κάτι ψευδές είναι η αλήθεια, ή να κρατήσει την αλήθεια κρυφή για δικό του όφελος) 

Η αγγλική ερμηνεία από το Cambridge English Dictionary. Η ελληνική απόδοση, δική μου. 


Δυστυχώς πολλοί συνηθίζουν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων ή  καταστάσεων πιστεύοντας ότι κάτι θα αποκομίσουν. Κερδίζουν όμως πάντα; Ίσως προσωρινά ναι. Στο τέλος όμως πάντα είναι χαμένοι και απόλυτα εκτεθειμένοι διότι η αλήθεια αργά ή γρήγορα αποδεικνύεται. Αν αυτό φυσικά τους ενδιαφέρει. Διότι συνήθως πρόκειται για νοσηρές καταστάσεις που ικανοποιούνται από τη διασπορά του ψεύδους και μόνο. 


Διαβάστε ένα σχετικό χθεσινό άρθρο από τα ΝΕΑ. Το υπογράφει η γνωστή δημοσιογράφος Πέπη Ραγκούση. 

Ας μιλήσουμε για Hoax
Πέπη Ραγκούση / Τα Νέα 19-05-2016

Επιτέλους. Καιρός ήταν. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας καταδίκασε ιδιοκτήτη site για διασπορά ψευδών ειδήσεων, επειδή ανάρτησε ανυπόστατο άρθρο που απέτρεπε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους γιατί "οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων". Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη στην Ελλάδα καταδίκη hoax. Και για να προλάβω τον φίλο μου τον Θανάση που θα με ρωτήσει ντροπαλοεπιθετικά "τι σημαίνει hoax;" είναι για όσους δεν το γνωρίζουν - η ψευδής αλλά επιμελώς διασπειρόμενη διαδικτυακή δήθεν είδηση. Κάτι ανάμεσα στην φάρσα και την απάτη. Το συγκεκριμένο hoax, το οποίο κυκλοφορεί ασύστολα εδώ και χρόνια και διανθίζεται με "μικρές Μαιρούλες"  που μόλις εμβολιάζονται εμφανίζουν όγκο και άλλες φρικιαστικές πληγές όπως AIDS και λευχαιμία, κρίνεται και ως υγιειονομική βόμβα από επιστημονικούς φορείς. Είναι αυτή η τάση, σύμφυτη εναλλακτικού νεοαριστερισμού και επιστροφής στη φύση, που αφήνει τα παιδιά χωρίς εμβόλια, χωρίς αντιβιοτικά, χωρίς παγωτά και με τις μύξες να  τρέχουν - έχω ακούσει από "γκρουβαλομάνα" ότι δεν κάνει να φυσάνε τη μύτη τους γιατί λέει κάτι διαταράσσεται, δεν θυμάμαι ακριβώς τι. 

Το σωστό hoax, το πιασάρικο έχει συνταγή. Πρέπει να είναι συνωμοσιολογικό, να καταγγέλει πολυεθνικές, τον καπιταλισμό και τον ιμπερειαλισμόκαι να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Όπως αυτό με την ηθοποιό που βρέθηκε σε τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις (άρα οι επιθέσεις ήταν μούφα), το άλλο με τον χασάπη που χαρίζει αρνιά ή με τους Εβραίους που δεν πήγαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους. Πάντως το αγαπημένο μου είναι το "γιατί οι εβραίοι δεν παθαίνουν καρκίνο".  


Δεν υπάρχουν σχόλια: