Σεπτεμβρίου 10, 2017

ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β

Στην Ιρλανδία ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα μετάδοσης ηπατίτιδας Β από αιμοδότη που είχε ελεγχθεί. Η συζήτηση «άναψε» στη χώρα για το ποιος ήταν υπεύθυνος.
Διαπιστώθηκε ότι ο ασθενής βρισκόταν στην περίοδο «παραθύρου» οπότε δεν ανιχνεύεται το επιφανειακό αντιγόνο (ακόμη και με ευαίσθητες μεθόδους), ενώ δεν έχουν εμφανισθεί τα αντισώματα κατά του HBsAg.  H περίοδος αυτή μπορεί να διαρκέσει και 15 ημέρες.
Το εκεί κέντρο αιμοδοσίας αναφέρει ότι χρησιμοποιεί  τη μέθοδο individual donation nucleic acid testing (ID - NAT) και Ultrio-Elite (UE) multiplex assay. Επίσης ελέγχει για anti-HBc. Τονίζει δε ότι η μετάδοση είναι εξαιρετικά σπάνια και μπορεί να συμβεί 1 φορά σε 2.000.000 χορηγήσεις.  Στο κέντρο τους έχουν ελεγχθεί 1.200.00 φιάλες και τους έχει συμβεί πρώτη φορά.  


PRO/EDR, August 30, 31 2017 


Πληροφορίες από το Κέντρο Αίματος στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι δεν έχει συμβεί τέτοιο περιστατικό εδώ, και ο ότι έλεγχος που γίνεται είναι πλήρης και εξονυχιστικός. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η αιμοδοσία είναι πράξη αλληλεγγύης και ουσιαστικής βοήθειας προς τον πάσχοντα και είναι εξαιρετικά ασφαλής τόσο για τον λήπτη όσο και για τον δότη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: