Συνεχίζεται η αναταραχή για την ιλαρά. Οι ερωτήσεις καθημερινές και πολλές. Όχι μόνο από τους μη γιατρούς αλλά και από παιδιάτρους.
Το Υπουργείο εξέδωσε οδηγίες και συνιστά:
- τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Η πρόταση αυτή σημαίνει ότι ΟΛΟΙ οι ανεμβολίαστοι εμβολιάζονται κατάλληλα. Η πρόταση δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς, άρα σημαίνει "όλοι".
- Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).
Η δεύτερη αυτή πρόταση, που είναι συνέχεια της πρώτης, θέτει ηλικιακούς περιορισμούς και θέτει ως όριο μια ηλικία κάτω των 50 ετών σήμερα, 47 χρ συγκεκριμένα. Άρα αναιρεί την πρώτη πρόταση. Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών λέει ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνεται μέχρι το 60ο έτος. Συγχρόνως αναφέρει ότι άτομα γεννηθέντα προ του 1970 (δηλ. 47 χρονών και πάνω) θεωρούνται άνοσα. Άρα από 47 χρ. και πάνω δεν χρειάζεται να εμβολιάζονται αφού είναι άνοσοι. Τότε ίσως δεν είχε νόημα η αναφορά της ηλικίας των 60 χρ. ως όριο για εμβολιασμό.
Πολλά νούμερα, πολλές οδηγίες και οι απορίες στον κόσμο πολλαπλασιάζονται.
Απλούστερα η οδηγία (που αφορά επίνοσα άτομα), θα μπορούσε να έχει ως εξής:
Πολλά νούμερα, πολλές οδηγίες και οι απορίες στον κόσμο πολλαπλασιάζονται.
Απλούστερα η οδηγία (που αφορά επίνοσα άτομα), θα μπορούσε να έχει ως εξής:
- άτομα έως 47 ετών εμβολιάζονται κανονικά με τις απαιτούμενες δόσεις
- άτομα πάνω από 47 χρ (γεννηθέντα δηλ. 1970 και πριν) θεωρούνται ότι έχουν φυσική ανοσία και δεν εμβολιάζονται
- εργαζόμενοι στον τομέα υγείας εμβολιάζονται με 2 δόσεις ανεξαρτήτως χρόνου γεννήσεως, δηλ. προ ή μετά το 1970
3 σχόλια:
Καλησπέρα,
το να καλέιται όλος ο πληθυσμός απο 1-47 ετών να ελέγξει την εμβολιαστική του κάλυψη ΑΜΕΣΑ και να εμβολιασθεί εάν χρειάζεται ΑΜΕΣΑ, αποτελεί σχήμα οξύμορο!!
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα: θα απευθυνθεί στον Παιδίατρο, το Γενικό ιατρό, τον Παθολόγο ή το Λοιμωξιολόγο. θα απευθυνθεί σε ιδιωτη, στον ΕΟΠΥΥ, στο Νοσοκομείο ή στο Φαρμακοποιό; Πότε θα βρει ραντεβού και με ποιο εμβόλιο θα εμβολιαστεί;
Εάν πιστεύουμε οτι πραγματικά υπαρχει κίνδυνος, οι δομές υγείας, ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομεία κλπ οφείλουν να έχουν ομάδα επαγγελματιών υγείας πρωί και απόγευμα που θα μπορεί άμεσα και χωρίς ραντεβού, να ελέγχει την εμβολιαστικη κάλυψη και να εμβολιάζει άμεσα όποιον χρήζει.
Ολα τα άλλα είναι απλώς ανακοινώσεις.
Με εκτίμηση
Μαρία Πετσάλη
κυρία Πετσάλη,
Θεωρώ ότι οι παρατηρήσεις αφορούν το κράτος και όχι εμένα. Η ανάρτηση μου είναι απλώς η ανακοίνωση του υπουργείου, του ΚΕΕΛΠΝΟ, κλπ.
Πολύ σωστά αυτά που λέτε. Ξεχνάτε όμως ένα βασικό: πρέπει να υπάρχει κράτος. Δυστυχώς αυτό είναι είδος εν ανεπαρκεία. Η επιδημία υφίσταται στην Ευρώπη εδώ και πολλούς πολλούς μήνες. Κάποια στιγμή ακούμπησε και την Ελλάδα. Και τρέχουν τώρα όλοι να συμμαζέψουν ότι μπορούν. Μα εδώ μια ξεκάθαρη και σαφή ανακοίνωση δεν μπορούν να δώσουν. Τόσο καιρό θα μπορούσαν να προετοιμαστούν, να κατευθύνουν την προσπάθεια εκεί που χρειάζεται, να ελέγξουν ποιοι κινδυνεύουν δυνητικά όταν θα έρθει η επιδημία, να λάβουν μέτρα πριν έρθει η επιδημία και άλλα. Και τώρα φτάσαμε να φωνάζει και η ΠΟΕΔΗΝ (δες προηγουμενη ανάρτηση) γιατί αρρώστησαν οι νοσηλεύτριες. Αντί να φροντίσουν να εμβολιασθούν όταν διορίστηκαν και να φωνάζουν γιατί δεν τους εμβολίασαν τότε.
Κάποιος συνάδελφος μου είπε ότι ο έλεγχος αντισωμάτων στοιχίζει 60 E και το εμβόλιο 15 Ε. Αν αληθεύουν τα νούμερα, συμφέρει οικονομικά να κάνεις το εμβόλιο και όχι να ελέγχεις αντισώματα. Αυτό θα εφαρμόσει λέει ο ίδιος. Αυτό όμως είναι ιδιωτική πρωτοβουλία. Το κράτος τι θα κάνει;
Θα κλείσω με την τελευταία σας φράση: όλα τα άλλα είναι απλώς ανακοινώσεις. Να ΄χαμε να λέγαμε δηλαδή.
Κ. Καβαλιώτη,
σαφώς και δεν αφορούσε εσάς το σχόλιο μου!!
Δημοσίευση σχολίου