Οκτωβρίου 09, 2017

ΜΟΝΤΕΛΟΥΚΑΣΤΗ - ΠΡΟΣΟΧΗ

Η μοντελουκάστη είναι  φάρμακο που χρησιμοποιείται πολύ συχνά ακόμη και στην παιδική ηλικία. Σε πολλαπλές καταστάσεις. Στις συγκεκριμένες του ενδείξεις  το φάρμακο έχει  την αποτελεσματικότητα  για την οποία εγκρίθηκε. Η υπερβάλλουσα χρήση όμως δεν είναι  σωστή και δεν είναι πάντα αθώα. Πράγματι τίποτε δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται και όσο λέγεται.

Από χρόνια ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προειδοποιεί για σοβαρές νευροψυχιατρικές διαταραχές που προκαλεί το φάρμακο. Το 2009 κατέστη αναγκαία η αναγραφή αυτών των ανεπιθυμήτων ενεργειών στο φύλλο οδηγιών. Το θέμα ανακινήθηκε εκ νέου στο PAC-2014, στο Medscape-2015 και τώρα επανέρχεται με μια δημοσίευση στο Pharma Res Per. 09/2017.

Οι συγγραφείς συνδέουν τη χρήση του φαρμάκου με κατάθλιψη και εφιάλτες σε ενήλικες και παιδιά και με έντονη επιθετικότητα των παιδιών. Αυτά μάλιστα σε αυξημένη συχνότητα.  Αναφέρουν επίσης διαταραχές ύπνου, ψυχιατρική συμπτωματολογία  και ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα, την αλλεργική κοκκιωματώδη αγγειίτιδα.  


Pharma Res Per
Published online September 20, 2017


2 σχόλια:

Κ. Σιακαβελλας είπε...

ΟΥΤΩΣ ΑΤΑΛΑΙΠΩΡΟΣ ΤΟΙΣ ΠΟΛΛΟΙΣ Η ΖΗΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
Τόσον ολίγον κοπιάζουν οι περισσότεροι άνθρωποι δια την αναζἠτηση της αλήθειας και τρέπονται μάλλον προς τα έτοιμα (πρόχειρα , αναπόδεικτα)
Θουκιδίδης ο Αλιμοὐσιος ,Βιβλίον Α Κεφ 20

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Αγαπητέ μου φίλε,

Ποιος ακούει τις αλήθειες; Και αντίθετα, πόσο εύκολα γίνεται δεκτό ό,τι χαϊδεύει τα αυτιά! Καθημερινό φαινόμενο. Έπρεπε να το είχαμε συνηθίσει.