Ιουλίου 06, 2019

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Δύσκολη μέρα σήμερα. Και φυσικά πιο δύσκολη αύριο. Κρίσιμες εκλογές μετά από άγρια πολυετή λιτότητα. Πάντα υπήρχαν αντιπαλότητες και συγκρούσεις. Αλλά αύριο συγκρούονται δυο τελείως διαφορετικοί κόσμοι (θεωρητικά μάλλον). Δυο διαφορετικές θεωρήσεις. Και παρόλο που οι δανειστές θα συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο (ας μην γελιόμαστε), η σύγκρουση των δύο κόσμων θα είναι σκληρή. Το παιχνίδι παίζεται στον τρόπο διαχείρισης των εντελλομένων έξωθεν καταστάσεων και όχι τόσο στις διαφορετικές απόψεις. Όταν η χώρα έχει υποθηκευθεί για έναν αιώνα, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει μεγάλες ανατροπές. 

Όλοι μας έχουμε σχηματίσει μέσα μας κάποιον (ιδεατό κατ΄εμάς) κόσμο. Και με αυτό το σκεπτικό κινούμαστε. Το ποιος έχει δίκιο και ποιος κόσμος είναι καλύτερος το καταγράφει η ιστορία, αλλά φυσικά πάντα λίγο αργότερα. Η ουσία είναι να μην είμαστε μονόπλευρα προσκολλημένοι και ειδικά μόνιμα, κάτι που δεν μας επιτρέπει να βλέπουμε καθαρά τον ρου της ιστορίας. Αλλά να μας διακρίνει μια ευρύτητα αντιλήψεως και μια δεκτικότητα των σφαλμάτων και των αλλαγών που συμβαίνουν και αναλόγως να κινούμεθα. Ουδείς άσφαλτος. Άνθρωποι με διαχρονική μονιμότητα x πολιτικών απόψεων και θέσεων, που πολλές φορές η ίδια η ιστορία τις έχει ξεπεράσει, αποτελούν εμπόδιο προόδου και ανάπτυξης, αδυνατούν να δούν τις εξελίξεις και φυσικά αδυνατούν να συνεισφέρουν σε αυτές. Εδώ τα ίδια τα κόμματα αλλάζουν πολλές φορές. Οι άνθρωποι πως μπορούν να μένουν προσκολλημένοι; 

Πάνω και πέρα από αυτά, αύριο πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε στην εκλογική διαδικασία, ψηφίζοντας ό,τι ο καθένας θεωρεί σωστό. Η αποχή αποτελεί άρνηση ευθύνης, την οποία ο πολίτης έχει άπαξ ανά τετραετία. Η θέση ότι "εγώ δεν συμμετέχω διότι όλοι τους είναι τέτοιοι και πάθιοι" είναι μια απολύτως λανθασμένη θέση και ακριβώς ευνοεί την αναρίχηση ατόμων που πιθανόν να μην αξίζουν. 

Το καλοκαίρι έχει ακόμη πολλές Κυριακές για μπάνια. Καλή δύναμη σε όλους μας και καλή ψήφο. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: