Νοεμβρίου 02, 2021

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ COVID - 19 ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ

Το πρόσφατο Lancet (2021, doi: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)02316-3) δημοσιεύει μελέτη από τη Σκωτία που εξετάζει τον κίνδυνο και τη θνητότητα από Covid-19 σε πλήρως εμβολιασμένους. 

Σε ένα πληθυσμό  3.273.336 πλήρως εμβολιασμένων με BNT162b2 (1.205.642) ή ChAdOx1 nCoV-19  (2.026.198)  καταγράφηκαν 236 θάνατοι (0.007%), κυρίως σε μεγάλης ηλικίας άτομα.

Οι συγγραφείς (εκόντες-άκοντες) τονίζουν ότι το εμβόλιο δεν εξάλειψε τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19 και γι αυτό οι εμβολιαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα δέοντα μέτρα ασφαλείας.  

Σημείωση: Μπορεί να είνα πολύ μικρό το ποσοστό θανάτου, αλλά υπάρχει. Και για να συμβεί θάνατος χρειάζεται νόσηση. Και η νόσηση στους εμβολιασμένους είναι συχνή πλέον. Οι εμβολιασμένοι είναι σήμερα η ομάδα κινδύνου (υπερμεταδότες) και όχι οι ανεμβολίαστοι. Γιατί δεν τολμούν οι σοφοί της επιτροπής να δημοσιοποιούν τον αριθμό των εμβολιασμένων μεταξύ των νοσούντων ή διασωληνωμένων; 



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλάκις έχουν δημοσιευθεί τέτοια δεδομένα. Μου κάνει τετάστια εντυπωση το ότι δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας. Το ποσοστό εμβολιασμένων κυμαίνεται στο 10% επί των διασωλημένων, σε όλες τις δημοσιεύσεις.

Όταν λέτε ότι οι εμβολιασμένοι είναι υπερμεταδότες, τι εννοείτε; Η πιθανότητα να κολλησει ένα εμβολιασμένος είναι αποδεδειγμένα μικρότερη από εκείνη του ανεμβολίαστου. Αν κολλησει, δε, το ιικό φορτίο και η διάρκεια φορείας του ιού είναι μικρότερα. Σαφώς θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας, αλλά η πανδημία είναι ξεκάθαρα υπόθεση των ανεμβολίαστων.


Ελένη Ευσταθίου, παιδίατρος.

Κ. Σιακαβελλας είπε...

ΣΤΙΣ Μ.Ε.Θ.ΣΗΜΕΡΑ 5/11/2021 16,33% ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, είναι 16%. Αν γίνει, ωστόσο, η στάθμιση επί του ποσοστού εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στον γενικό πληθυσμό - 60% και 40%- το ποσοστό γίνεται ξανα 10% και είναι ακόμα μικρότερο, αν αφορά ηλικιακές ομάδες με μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι η 75-79 ετών.

Ελένη Ευσταθίου, Παιδίατρος.

JOHN KAVALIOTIS είπε...


Αγαπητή μου κ. Ευσταθίου,

Αν πιστεύετε ότι το να λάβεις ένα εμβόλιο και να φτάσεις σε διασωλήνωση σε ποσοστό 10% ή 16% όπως αναφέρει ο άλλος συνάδελφος ή και παραπάνω αργότερα, είναι αποδεκτό, εγώ δεν έχω να πω κάτι. Μπορεί αύριο να αποδεχτείτε ως λογική και μια ανάλογη θνητότητα σε εμβολιασθέντες. Εξάλλου φαίνεται ότι ήδη αποδέχεσθε το γεγονός ότι ένα εμβόλιο δεν εμποδίζει την πρόσληψη του παθογόνου, τη μετάδοση του, τη νόσηση από το παθογόνο ή ακόμη και τον θάνατο (όλα αυτά βέβαια ακυρώνουν τον ορισμό του εμβολίου).
Τώρα το γιατί οι εμβολιασμένοι είναι κυρίως οι μεταδότες είναι πολύ απλό για να το καταλάβετε. Τι να εξηγώ.
Τέλος, κάτι άλλο. Πιστεύετε βλέπω ότι για τους 16.000 νεκρούς που έχουμε από τη νόσο (οι σχεδόν 15000 φέτος με εμβολιασμούς επί 10μηνο) φταίνε οι ανεμβολίαστοι και μόνον. Εγώ εδώ σιωπώ. Και πάλι δεν έχω να πω κάτι. Γιατρός είστε και δη παιδίατρος.


Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου κύριε Καβαλιώτη,

δε φτάνει το 16% των εμβολιασμένων σε διασωλήνωση, όπως λέτε. Από τους διασωληνωμένους, μόνο ο 1 στους 10 είναι εμβολιασμένος. Οι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι.
Αν αυτό δε σας λέει κάτι για την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, δεν έχω κάτι άλλο να πω.
Γιατρός είστε και δη από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους.

Ελένη Ευσταθίου, Παιδίατρος.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Συμφωνώ. Μάλλον έχω υποτιμήσει το εμβόλιο. Εσείς ως νεότερη σίγουρα έχετε καλύτερη θεώρηση των πραγμάτων.