Νοεμβρίου 21, 2022

ΠΕΡΙ ΜΑΣΚΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στις 13 Νοεμβρίου έκανα μια βραχεία ανάρτηση με τίτλο  "Covid-19 και μάσκες" με βάση ένα πρόσφατο άρθρο στο New England Journal of Medicine (NEJM)  που αφορούσε τη χρήση μάσκας στα σχολεία (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2211029). 

Λίγες μέρες αργότερα δημοσιεύθηκαν δυο άρθρα-σχόλια για το παραπάνω άρθρο του περιοδικού.

Το ένα (https://sensiblemed.substack.com/p/nejms-disappointing-decision-to-publishαποδομούσε το άρθρο του NEJM με πολλά στοιχεία απορώντας μάλιστα πως ένα περιοδικό τέτοιας τάξης δημοσίευσε τόσο ελλιπές άρθρο και τονίζοντας ότι η χρήση μάσκας δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ωφελεί.   

Το άλλο άρθρο (https://www.medscape.com/viewarticle/983270σχολίαζε επίσης, θετικά όμως, τα ευρήματα της μελέτης και υποστήριζε ότι οι μάσκες δουλεύουν, είτε μας αρέσει είτε όχι. 

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι γίνεται. Καμία συμφωνία. Και έρχονται τώρα και οι συνδικαλιστικοί παιδιατρικοί σύλλογοι στη χώρα μας και εισηγούνται την επαναφορά της μάσκας στα σχολεία και παντού. Περίεργα πράγματα.

Να πω τα εξής:

- Όλη η Ευρώπη έχει αφαιρέσει κάθε μέτρο, τονίζοντας ότι η πανδημία ουσιαστικά έληξε

- Το ίδιο κάναμε και στη χώρα μας, αλλά φαίνεται μόνο για τουριστικούς λόγους, τη συγκεκριμένη περίοδο.

- H άποψη μου είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μεγαλώσει σε μια γιάλα προφυλαγμένος. Αυτό του δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα ψυχολογικά. Επιπλέον εξασθενεί το ανοσοποιητικό του σύστημα που δεν μπορεί πλέον να αντιδράσει ούτε σε απλές λοιμώξεις. 

- Ας αφήσουμε τη φύση να ρυθμίσει τα πράγματα. Γνωρίζει καλύτερα από μας. Ο κορωνοϊός ουσιαστικά έγινε ενδημικός. Θα συνυπάρξουμε με αυτόν. Ούτε θα τον απομονώσουμε ούτε θα απομονωθούμε. Μέτρα προσωπικής υγιεινής χρειάζονται.

- Κανείς δεν έχει κατανοήσει ότι η ποικιλομορφία του μικροβιώματος μας είναι περισσότερο από αναγκαία;

- Η καθολική και παντού επαναφορά της μάσκας νομίζω είναι αντιεπιστημονική πρόταση και δεν μπορώ να καταλάβω που στηρίζεται και τι εξυπηρετεί. Πιστεύει κανείς ότι έτσι θα προστατευθούμε από το παθογόνο και τελικά θα το μηδενίσουμε; 

- Οι ίδιοι που προτείνουν μάσκα, οι ίδιοι φωνάζουν ότι τώρα έχουμε πολλές λοιμώξεις διότι τα παιδιά δυο χρόνια ήσαν απομονωμένα  Τώρα ζητάμε να τα απομονώσουμε εκ νέου;

- Τέλος, όσον αφορά το περιοδικό, θυμάμαι μια φράση της επί πολλά χρόνια διευθύντριας του που είπε: "στα χρόνια της θητείας μου αντιλήφθηκα ότι μεγάλο ποσοστό των εργασιών που δημοσιεύαμε ήταν αναληθές και μη σωστά τεκμηριωμένο". Αυτό για ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά του κόσμου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: