Νοεμβρίου 17, 2022

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΔΙΔΥΝΑΜΟ ΕΜΒΟΛΙΟ- ΟΧΙ ΑΜΟΙΡΟ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Σε προδημοσίευση πρόσφατης μελέτης αναφέρεται ότι έγινε σύγκριση των ανεπιθυμήτων ενεργειών μετά χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης mRNA εμβολίου είτε με το κλασικό στέλεχος  είτε με το επικαιροποιημένο διδύναμο στέλεχος. Η μελέτη έγινε σε  79 υγειονομικούς. Παρατηρήθηκε ότι αυτοί που έλαβαν το διδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο είχαν ποσοστό ανεπιθυμήτων ενεργειών 84.6%, ενώ αυτοί που έλαβαν το κλασικό στέλεχος είχαν παρενέργειες σε ποσοστό 51.4%.

Μedrxiv, doi: hhpts://doi.org/10.1101/2022.11.07.22281982


Να πούμε: 
1. Η μελέτη είναι πολύ μικρής δυναμκότητας. Μεγαλύτερος αριθμών ληπτών πιθανόν να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα.
2. Ανεξαρτήτως του αριθμού των μελετηθέντων και των ευρεθέντων ποσοστών,  και τα δύο ποσοστά είναι εξαιρετικά υψηλά. Δεν μπορεί ένα εμβόλιο να προκαλεί παρενέργειες στους μισούς και πολύ περισσότερους από τους μισούς λήπτες.
3. Τα ποσοστά αυτά δεν δικαιολογούνται ακόμη κι αν το εμβόλιο προσέφερε ισχυρή προστασία. Εδώ ωστόσο αναφέρεται επισήμως ότι η προστασία δεν διαρκεί παρά λίγους μόνον μήνες. Εκτίθεσαι δηλαδή στους κινδύνους χωρίς να προσλαμβάνεις αξιόλογη ανταπόδοση.
4. Χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες μελέτες για να βεβαιωθούν όλα αυτά. Το θέμα είναι ότι πρώτα κυκλοφορούν τα εμβόλια και μετά γίνονται οι μελέτες.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: