Φεβρουαρίου 18, 2023

Η ΑΝΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ COVID-19 ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΤΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Σε μόλις πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη (Lancet, February 16  2023, DOI:doi.org/10.1016/S0140-6736(22)02465-5)διαπιστώθηκε το αυτονόητο, αυτό που λέγαμε εξ αρχής αλλά δεν μπορούσαν  να το δεχθούν οι φανατικοί υποστηρικτές του εμβολιαστικού αφηγήματος.  Έλεγαν ότι η ανοσία από τη SARS-Cov-2 λοίμωξη διαρκεί πολύ λίγο γι αυτό πρέπει όλοι οι νοσήσαντες να εμβολιασθούν. Η ανοσία από το εμβόλιο ήταν μακρά. Πλήρης ανατροπή όσων γνωρίζαμε από την κλασική ιατρική. 

Στη συγκεκριμένη μελέτη έγινε μετα-ανάλυση 65 εργασιών από 19 χώρες. Βρέθηκε λοιπόν ότι η ανοσία από νόσηση είναι ισχυρή και διαρκεί επί μακρόν. Προστατεύει μάλιστα από επαναμολύνσεις και σοβαρές λοιμώξεις σε ποσοστά πάνω από 88 ή και 90 %, δηλ. σαφώς περισσότερο από το εμβόλιο. Αυτό για όλα τα στελέχη πλην του ΒΑ.1 όπου η προστασία ήταν εξίσου καλή αλλά μικρότερη από τα παραπάνω ποσοστά.    

Το παραπάνω δεν σημαίνει ότι καλύτερα είναι να αρρωστήσεις παρά να εμβολιαστείς. Εμβολιαζόμενος γλυτώνεις τα όποια ανεπιθύμητα συμβάντα μιας λοίμωξης. Μιλάμε όμως για εμβόλιο με καλή και διαρκή αποτελεσματικότητα καθώς και ελάχιστες κατά το δυνατόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο, το τρέχον εμβόλιο δεν πληροί τα παραπάνω και γενικά τον ορισμό του εμβολίου. Συνεπώς, ποιο το νόημα να εμβολιάσεις έναν άνθρωπο που νόσησε, που  έχει ισχυρή ανοσία και να εκτεθεί σε πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου τη στιγμή που η προστασία από το εμβόλιο είναι τελείως βραχυχρόνια;

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: