Δεκεμβρίου 21, 2023

ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΙΚΗ ΦΑΡΥΓΓΟΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ - ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ;

  • Ο κίνδυνος της φαρυγγοαμυγδαλίτιδας είναι κυρίως η ανάπτυξη  ρευματικού πυρετού ως επιπλοκή
  • Σε παιδιά κάτω των 3 ετών ο κίνδυνος αυτός ουσιαστικά δεν υφίσταται
  • Συνεπώς ο έλεγχος για στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εφαρμόζεται σε παιδιά πάνω από 3  ετών. Γίνεται δηλ. strept test και αν είναι θετικό χορηγείται θεραπεία. Αν είναι αρνητικό συνεχίζουμε με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αναλόγως του αποτελέσματος θεραπεύουμε ή όχι.
  • Σε παιδιά κάτω των 3 ετών έλεγχος και θεραπεία εφαρμόζονται συνήθως όταν υπάρχει στο άμεσο περιβάλλον και άλλος ασθενής με αποδεδειγμένη φαρυγγοαμυγδαλίτιδα ή όταν τα συμπτώματα στο παιδί είναι πολύ έντονα και κλασικά για μικροβιακής αιτιολογίας λοίμωξη.
  • Ένας πρακτικός οδηγός φαίνεται στην εικόνα: 



Ιnf Dis News-Healio  3/20, 2/23, 12/23 


1 σχόλιο:

Καβουρης Κυριάκος είπε...

Σχετικά με τον πονόλαιμο σαν σύμπτωμα, η απουσία πονόλαιμου δεν αποκλείει την στρεπτοκικη αμυγδαλιτιδα, πολύ συχνά παιδιά έρχονται με υψηλό πυρετό χωρίς καμία αναφορά για πονόλαιμο και στην εξέταση παρουσιάζεται ένας λαιμός ((χιονισμένος)) ακόμη και με πετεχειωδες εξανθημα στην υπερωα και σε επιμενουσα ερώτηση μας λένε μια ελαφρά ενόχληση στην κατάποση.
Συνήθως ο έντονος πονολαιμος ειναι ένδειξη ιογενους λαιμού και οχι στρεπτοκοκικης λοίμωξης.
Προσωπικά δεν νομίζω ότι χρειάζεται στην ιατρική τού εξωτερικού ιατρείου το strept.test,σε μιά εποχή πού έχουν εκλείψει η μετα στρεπτοκοκικές σπειραματονεφρίτιδες τού 1990 και αν μείνει και καμιά άτυπη στρεπτ. αμυγδαλιτιδα χωρίς αντιβίωση δεν θα συμβεί και τίποτα. Όσον αφορά για τούς διηθητικους στρεπτοκόκους παρακολουθώ τα γεγονότα με πολύ σκεπτικισμό.
Καβούρης Κυριάκος
ΥΓ Άσχετο Σχετικό προχθές 19/12 Ανακοινώθηκε στη Ρουμανία,στα πλαίσια της υπάρχουσας αυτη τη στιγμή επιδημίας Ιλαράς, ο πρώτος θάνατος βρέφους μη εμβολιασμένου λόγω ηλικίας απο ανεμβολίαστο αδερφό λογω αποψης, λόγω έλλειψης εμβολίου δεν το εχω ακομη ξεκαθαρίσει.