Ιουλίου 11, 2007

ΟΞΕΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΑ

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη έξαρση οξείας γαστρεντερίτιδας. Φυσικό είναι για την εποχή. Το σημαντικό είναι ότι αυξήθηκε η γαστρεντερίτιδα από σαλμονέλλα. Είχαμε πολύ διάστημα να δούμε τέτοια συχνότητα από το παθογόνο αυτό. Από προσωπική επικοινωνία, είδαμε ότι αύξηση της σαλμονέλλας παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδος.

Υπενθυμίζουμε ότι η σαλμονέλλωση προκαλεί υπερπυρεξία που μπορεί να διαρκέσει πολλές ημέρες (μερικές φορές έως και 20). Επίσης διφασική πορεία της νόσου με ελεύθερο μεσοδιάστημα 2-4 ημερών. Οι εκδηλώσεις δυνατόν να αφορούν όλα τα συστήματα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα "οξείας κοιλίας" που προκαλεί (σπάνια ευτυχώς), και που οδηγεί πολλές φορές τα παιδιά στον χειρουργό.

Για την αντιμετώπιση δεν απαιτείται χρήση αντιμικροβιακών παρά μόνο σε ηλικίες μικρότερες των 3 μηνών με υπερπυρεξία και διάρροια καθώς και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα αντιδιαρροϊκά δεν χρησιμεύουν.

Για την προφύλαξη απαιτούνται αυστηροί κανόνες προσωπικής υγιεινής, με το πλύσιμο των χεριών να αποτελεί τον χρυσό κανόνα της πρόληψης.

Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι η βασική μετάδοση του παθογόνου γίνεται μέσω των αυγών τα οποία δεν πρέπει να πλένονται (η σαλμονέλλα μπορεί να εισχωρήσει μέσα στο αυγό), και πρέπει να βράζονται καλά πριν τη βρώση τους. Μετά τη διαχείριση αυγών πρέπει να πλένονται καλά τα χέρια πριν ασχοληθούν με άλλα τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: