Νοεμβρίου 09, 2007

ΕΜΒΟΛΙΟ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β

Το εμβόλιο ηπατίτιδας Β γίνεται σε τρεις δόσεις από τη βρεφική ηλικία αλλά και από τη γέννηση ακόμη. Είναι το μόνο εμβόλιο που μπορεί να γίνει μόλις γεννηθεί το παιδί.

Αντισωματικός έλεγχος πριν το εμβόλιο δεν χρειάζεται, φυσικά, όπως δεν χρειάζεται και για κανένα άλλο εμβόλιο. Για όποιον ενδιαφέρεται να δει αν απάντησε αντισωματικά, ο έλεγχος γίνεται μετά το τέλος της σειράς εμβολίων (3 - 6 μήνες μετά). Σε θετική απάντηση δεν επαναλαμβάνουμε το έλεγχο αργότερα διότι ο τίτλος αντισωμάτων σταδιακά υποχωρεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προστατεύεται το άτομο. Εξάλλου γιαυτό υπάρχει η μνήμη του ανοσιακού συστήματος.

Εάν το άτομο δεν απαντήσει αντισωματικά τότε επαναλαμβάνουμε τη σειρά εμβολίων (κατά μερικούς σε απάντηση 10-100 κάνουμε μόνο μία δόση επαναληπτική) και τέλος. Οι μη απαντητές δεν μπορούν να απαντήσουν, όσες δόσεις κι αν κάνουμε μετά τις παραπάνω επαναληπτικές.

Με τα σημερινά δεδομένα, επαναληπτική δόση εμβολίου ηπατίτιδας Β δεν χρειάζεται, ακόμη και αν τα αντισώματα έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εξαίρεση αποτελούν μερικά άτομα με επάγγελμα που τα εκθέτει συνεχώς σε κίνδυνο ηπατίτιδας.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Ενώ τα έχουμε γράψει και στο παρελθόν; Γιατί ορισμένοι συνεχίζουν τις επαναληπτικές δόσεις μετά δεκαετία ακόμη και αν τα αντισώματα είναι παρόντα σε ικανοποιητικές τιμές.

Βέβαια, οι τυχόν επιπλέον δόσεις εμβολίων γενικώς δεν βλάπτουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις χορηγούμε και ηθελημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: