Μαρτίου 09, 2009

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ - ΙΙΙ

Από την εφημερίδα "Η Καθημερινή" 05-03-09


Χρυσωρυχείο τα ερευνητικά προγράμματα και οι επιτροπές

Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου η διαφθορά ανθεί σε ευρύ φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι πανεπιστημιακοί (όπως και πολλοί άλλοι που κατέχουν θέσεις εξουσίας) μπορούν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους για να προσπορίσουν πόρους... κάτω από το τραπέζι.
Ειδικότερα, πανεπιστημιακοί, που μίλησαν για το θέμα στην «Κ», εξαίρεσαν τον ιατρικό κλάδο από τις περιπτώσεις αθέμιτων συναλλαγών που καταγράφονται στον ακαδημαϊκό χώρο. Και αυτό διότι οι γιατροί (όταν «λαδώνονται») ασκούν ιατρικό έργο και όχι ακαδημαϊκό. Σε αυτό αποδίδεται και το εύρος και η πολλαπλότητα της διαφθοράς στον ιατρικό κλάδο (στην Ελλάδα και διεθνώς).
Στη χώρα μας οι πανεπιστημιακοί έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν κονδύλια μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά, άλλωστε, είναι και οι δίαυλοι των πανεπιστημιακών με τον ιδιωτικό τομέα. Βάσει του νόμου, οι πανεπιστημιακοί μέσω των ερευνητικών κονδυλίων μπορούν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους. Δηλαδή να λάβουν ένα ακόμη μισθό. Ομως, σε αρκετές περιπτώσεις οι πρόσοδοι από την έρευνα ξεπερνούν τον μισθό, με αποτέλεσμα οι πανεπιστημιακοί να «χρεώνουν» τα επιπλέον χρήματα σε κάποιο συνεργάτη τους. Πολλές περιπτώσεις διαφθοράς καταγράφονται επίσης όταν πανεπιστημιακοί καλούνται να συμμετάσχουν σε επιτροπές, «αξιοποιώντας» τη θέση τους. Οι πανεπιστημιακοί μετέχουν σε επιτροπές γνωμοδότησης ή σε ελέγχους δημόσιων φορέων, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα αθέμιτου πλουτισμού.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόσο δίκαιο έχετε...
Όταν ζήτησα διδακτορική διατριβή από κάποιο γνωστό καθηγητή και βρεθήκαμε να συζητήσουμε,μου έκανε ξεκάθαρο ότι θα μου έδινε διατριβή με θέμα ένα Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 100.000Ε (εν καιρώ Ολυμπιακών).
Εγώ θα έκανα όλη τη δουλειά και τις δημοσιεύσεις και θα ήμουν δηλωμένος ως έμμισθος ερευνητής.
Να ξέρατε πόσες επιταγές οπισθογράφησα μέχρι να τελειώσω και ούτε 1 ευρώ δεν πήρα..Φυσικά τώρα το όνομά μου συνοδεύει ένα ¨επιβλητικό¨ PhD.
Σκεφτείται ότι τώρα ,ο ίδιος καθηγητής έχει 18 υποψ.διδάκτορες σε διάφορα προγράμματα...

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Αγαπητέ μου, ελπίζω να καταλαβαίνετε τώρα γιατί σφάζονται όλοι για μια θέση στο πανεπιστήμιο. Μη νομίζετε ότι τους καίει η έρευνα. Διαπιστώσατε μόνος σας τι τους καίει. Πόσες βίλες, εξοχικά, αυτοκίνητα κλπ θα κάνουν από τις "έρευνες" αυτές. Και έχουν το θράσος μετά να επισείουν τον αριθμό εργασιών που έχουν σαν ένδειξη της επιστημονικής τους αξίας και επάρκειας.
Το πιο ωραίο είναι να παρακολουθήσετε ποιους νέους προσλαμβάνουν οι ήδη κατέχοντες μια θέση. Συνήθως είναι άτομα εξαρτημένα από κάτι, συγγένεια, κόμμα κλπ. Και συνήθως είναι άτομα που εμφανώς θα δείξουν τυφλή υπακοή σε ότι τους ζητηθεί. Φανατικοί Μουτζαχεντίν (αν αποδίδω σωστά τον όρο).
Ξέρω ότι θα ακούσω πολλά πάλι με αυτά που γράφω, αλλά τι να κάνουμε; Την αλήθεια λίγοι μπορούν να την αντέξουν.
Τουλάχιστον εσείς κάνατε διατριβή χωρίς να πληρώσετε και από πάνω. Τελευταία, υπάρχουν γραφεία που πωλούν μεταπτυχιακά, διδακτορικά, εργασίες κλπ. κλπ.
Η επιστήμη στο απόγειο της.
Φωτεινός οδηγός το κέρδος και μόνον.

ΜΑΡΙΑ Χ είπε...

ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΣΤΟ ΑΠΘ ΜΕ 9,Ο2. ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ 5 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ. ΟΙ 3 ΑΦΟΥ ΕΚΑΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ(ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ). ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΑΜΙΣΘΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ.ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1, ΕΙΤΕ 3 ΜΗΝΕΣ , ΕΙΤΕ 1 ΧΡΟΝΟ, ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ...ΟΤΑΝ ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ ΟΠΩΣ ΩΡΑΙΑ ΤΟ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΟΥ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΝ ΛΙΓΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΘΕΛΟΥΣΙΩΣ ΠΙΑ ΤΟ ΕΧΩ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ.
ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΡΑΠΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ!

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Μαρία Χ

Κάτι ή κάποιον ή κάποιους δεν ικανοποιήσατε για να μην σας ολοκληρώσουν τη διατριβή.

Δεν δείξατε τυφλή υπακοή αγαπητή μου. ΤΥΦΛΗ ΥΠΑΚΟΗ. Δεν πειράζει όμως. Μην μετανοιώνετε. Η αξιοπρέπεια αξίζει περισσότερο από μια διατριβή.

Θα πρέπει ίσως να ακούσετε τη δικιά μου περιπέτεια για διατριβή (που τελικά την έκανα) και μάλιστα σε εποχές που η διαπλοκή και η εξάρτηση δεν ήταν σε τέτοια έκταση, άρα θεωρητικά μπορούσες να πάρεις διατριβή με καλύτερους και επιστημονικότερους όρους.

Κάποια άλλη φορά.