Σεπτεμβρίου 24, 2011

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (ΛΟΙΜΩΔΩΝ)

Η διάλυση του "Λοιμωδών" θεωρείται μάλλον δεδομένη. Όμως αυτό φαίνεται ότι εξυπηρετεί όχι τις οικονομικές ανάγκες μιας καταληστευμένης και αποδιοργανωμένης χώρας, αλλά μάλλον τα συμφέροντα μιας κάστας ανθρώπων που αυτή τη στιγμή διαφεντεύουν στη Β. Ελλάδα. Ένας πόλος που λειτουργεί σωστά, έντιμα και ανθρώπινα, δεν γίνεται εύκολα αποδεκτός. "Χαλνά την πιάτσα", όπως λέει ο λαός μας. Εξαφανίστε τον λοιπόν. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που θέλουν να κλείσουν την Παιδιατρική Κλινική του "Λοιμωδών". Και πριν μερικά χρόνια, όταν η χώρα μας ήταν σε ανθηρή υποτίθεται κατάσταση, όλο το καθηγητικό κατεστημένο είχε κάνει έντονο αγώνα να κλείσει η Παιδιατρική. Τότε δεν το κατάφεραν. Και από τότε η Κλινική αύξησε κατά πολύ την κίνηση της, τη δυναμικότητα της, την παρουσία της και την αξιοπιστία της στον κόσμο και στους γιατρούς.

Τώρα επανέρχονται πιο οργανωμένοι και με πρόσχημα την οικονομία, υπεισέρχονται πλέον και άλλοι παράγοντες. Τι να πούμε. Αυτοί έχουν την εξουσία. Αυτοί μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Ας μην ξεχνούν όμως ότι ποτέ καμιά εξουσία δεν είναι μόνιμη. Και η ιστορία γράφει για τον καθένα κάτι. Αν φυσικά τους ενδιαφέρει αυτό. Γιατί τα τυφλά όργανα εντολές μόνον ακούνε και τίποτε άλλο.

 Και ας μην ξεχνούν και κάτι άλλο, όσοι οδηγούν τη χώρα μας στο τελικό σημείο πτώσης. Κάποια στιγμή η ιστορία θα γραφεί. Και θα μιλάει για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ. Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ο τίτλος αυτός.  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και μια από τις καλύτερες παιδιατρικές κλινικές των τελευταίων 65 χρόνων διαλύονται. Γιατί ας μη κοροϊδευόμαστε όσο κι αν χρησιμοποιούμε εύηχες λέξεις όπως, μεταφορά, συγχώνευση, αναβάθμιση η ουσία είναι ότι πρόκειται για διάλυση. Μια διάλυση που ενώ χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα την οικονομία στην ουσία κρύβει την εμπάθεια και το μένος μιας παράταξης και των τοπικών της στελεχών απέναντι σ' αυτό το νοσοκομείο. Από το '82 είχαν βάλει σκοπό να το διαλύσουν και σήμερα το κατάφεραν. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες ιδιοτελείς και σύγκρουσης συμφερόντων και ιατρικού ανταγωνισμού καθώς και πιο αποδοτικής εκμετάλλευσης του οικοπέδου, όμως η εμπάθεια είναι η βασική και μόνιμη συνιστώσα που το οδηγεί σ' αυτή τη διάλυση. Μόνο ένα αντεπιχείρημα στο επιχείρημα της οικονομικής επιβάρυνσης. Το συνολικό κόστος λειτουργίας του νοσοκομείου μαζί με την μισθοδοσία είναι 4.900.000 Ε για το 2011 και θα ήταν 4.500.000 Ε για το 2012. Αξίζει λοιπόν αυτό το ποσό για να κλείσεις ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί πάνω από 25.000 ανθρώπους τοχρόνο, όταν το κόστος για leasing των αυτοκινήτων των βουλευτών ανέρχεται σε 5.000.000 Ε; Όσοι νοσηλεύτηκαν ή όσοι εργάστηκαν σ' αυτό θα το θυμούνται με ξεχωριστά συναισθήματα.
Μανόλης Καπλανίδης