Αυγούστου 12, 2013

ΣΥΝΔΡΟΜΟ Guillain-Barré ΜΕΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Σε αναδρομική μελέτη που αφορά 13 χρόνια και στηρίχθηκε στο υλικό  της Kaiser Permanente trial, δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος για Guillain-Barré Syndrome (GBS) μετά εμβολιασμούς με οποιοδήποτε εμβόλιο, ακόμη και αυτό της γρίπης.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι συγγραφείς σημειώνουν: Παρά την πολυετή ανάλυση μεγάλου αριθμού πληθυσμού, δεν είμαστε σε θέση να αποκλείσουμε οποιαδήποτε πιθανή συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμών και GBS, μια και ο αριθμός των περιπτώσεων ήταν μικρός. Οπωσδήποτε όμως ο κίνδυνος φαίνεται να είναι εξαιρετικά χαμηλός. 

Επίσης κάποιοι άλλοι ερευνητές λένε ότι ο τίτλος της μελέτης "Lack of Association of Guillain-Barré Syndrome With Vaccinations" είναι παραπλανητικός εφόσον έχουν διαπιστωθεί  περιπτώσεις GBS μετά εμβολιασμό, ειδικά κατά της λύσσας. Μάλιστα ένας καθγητής από τη Σιγκαπούρη που ερευνά το GBS (Dr. Yuki), τονίζει: σε μικρό αριθμό ασθενών με GBS δεν βρέθηκε συσχέτιση με εμβολιασμούς. Αυτό ήταν όλο. Μόνο τίτλος είναι ελκυστικός. Απορώ πως δέχθηκε τη μελέτη ένα τέτοιο περιοδικό. 

ΣΗΜ. Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το America's Health Insurance Plans και το CDC. Δύο από τους συγγραφείς αναφέρουν οικονομικές σχέσεις με τις εταιρείες Merck, Pfizer, Sanofi-Pasteur, Novartis Vaccines, GlaxoSmithKline, Med-Immune. Ο Dr. Yuki που σχολιάζει τη μελέτη δεν έχει οικονομική σχέση με εταιρείες. 

Clin Infect Dis. 2013;57:197-204

Βλέπετε ότι δεν υπάρχει μόνο μαύρο ή άσπρο, ότι στην Ιατρική τίποτε δεν είναι απόλυτο και ότι πρέπει να εξετάζουμε πολύ προσεκτικά κάθε μελέτη που δημοσιεύεται. Το έχω γράψει και άλλη φορά. Η βιομηχανία των εργασιών είναι πολύ μεγάλη. Ολόκληρες καριέρες στηρίχθηκαν μόνον στη δημοσίευση εργασιών, συνήθως άνευ ιδιαίτερης σημασίας. Κυκλοφορούν χιλιάδες περιοδικά στον κόσμο που πρέπει να επιβιώσουν. Άρα πρέπει να δημοσιεύσουν. Οι μετα-αναλύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια δείχνουν πόσες μελέτες ήσαν λανθασμένες και πόσα λανθασμένα συμπεράσματα εφαρμόσθηκαν σε ασθενείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: