Ιουνίου 22, 2015

ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ (PCV-13) ΣΤΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟ

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε ενδιαφέρουσα μελέτη για την επίπτωση του 13-δύναμου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου στην πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα των παιδιών στις ΗΠΑ.
Οι συγγραφείς μελέτησαν παιδιά κάτω των 18 χρόνων και τα ξεχώρισαν σε 3 υποομάδες: προ της εισαγωγής του PCV-13 (2007-2009), μεταβατική χρονιά (2010), μετά την εισαγωγή του PCV-13 (2011-2013).
Τι διαπίστωσαν:
1. Η πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα παρέμεινε αμετάβλητη μετά την εισαγωγή του PCV-13 (περίοδος 2011-2013 σε σχέση με την περίοδο 2007-2009).
2. Η μηνιγγίτιδα είχε 50% αύξηση την περίοδο μετά την εισαγωγή του εμβολίου (2011-2013).
3. Υπήρχε μείωση μηνιγγίτιδας από στελέχη του εμβολίου, αλλά υπήρξε μεγάλη αντικατάσταση οροτύπων με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μηνιγγιτίδων να παραμένει ίδιος μεταξύ των δύο περιόδων.
4. Το 73% των οροτύπων του πνευμονιοκόκκου που προκάλεσε μηνιγγίτιδα ήταν εκτός εμβολίου την περίοδο 2011-2013.
5. Ο ορότυπος 19Α δεν επηρεάστηκε και συνέχισε να είναι ο συχνότερτος ορότυπος τη δεύτερη περίοδο (2011-2013).  

Clin Infect Dis 2015 May 13 pii: civ368. [Epub ahead of print]


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με λίγα λόγια μας λέτε κ. Καβαλιώτη ότι ουσιαστικά το εμβόλιο δεν απέδωσε όσον αφορά την κυριότερη ένδειξη του, δηλ. τα παιδιά. Αν το συνδυάσουμε και με την πολύ μικρή αποτελεσματικότητα στους ενήλικες, τότε γιατί χορηγούμε αυτό το εμβόλιο;

Ευχαριστώ,

Κ. Σιακαβέλλας
Παιδίατρος - Άλιμος, Αθήνα

JOHN KAVALIOTIS είπε...

1. Δεν σας τα λέω εγώ. Η αμερικάνικη μελέτη τα λέει.
2. Προφανώς εννοείτε ως κύρια ένδειξη τη μηνιγγίτιδα στα παιδιά. Και πράγματι αυτή είναι η βασική ένδειξη του εμβολίου. Η διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσος. Η ωτίτιδα και η πνευμονία είναι συμπληρωματικές ενδείξεις.
3. Την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη μηνιγγίτιδα μπορούμε να τη δούμε από δυο πλευρές. Η μία, είναι αυτή που λέει ότι ναι μειώθηκε η μηνιγγίτιδα από τους ορότυπους του εμβολίου. Άρα αποδίδει το εμβόλιο. Η άλλη, αυτή που λέει ότι ανεξαρτήτως οροτύπου η μηνιγγίτιδα παραμένει σταθερή. Στην ουσία δηλ. έχουμε μη αποτελεσματικότητα.
4. Γιατί γίνεται αυτό; Μα γιατί το εμβόλιο έχει το μειονέκτημα να προκαλεί αντικατάσταση οροτύπων. Άρα γλυτώνουμε από τους κάποιους ορότυπους αλλά μας έρχονται άλλοι, οπότε το τελικό αποτέλεσμα είναι ίδιο. Έχει νόημα για τον ασθενή αν νοσήσει από τον α ή β ορότυπο; Η ουσία είναι να μην νοσήσει. Και η μελέτη αυτό λέει, ότι ο αριθμός μηνιγγιτίδων ουσιαστικά είναι ίδιος προ και μερτά την εφαρμογή εμβολαισμού.
5. Τώρα στο ερώτημα σας περί αναγκαιότητας του εμβολίου, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να απαντήσω. Θα πω ότι το εμβόλιο είναι στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και δη με 4 δόσεις (όπως και στις ΗΠΑ). Άρα επιβάλλεται η χορήγηση του.
6. Για το τι επικρατεί στη χώρα μας θα αναφέρω τα στοιχεία του ΕΚΑΜ (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας): με βάση τα στοιχεία αυτά δεν φαίνεται να έχει μειωθεί η πενυμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα ούτε στη χώρα μας.