Ιουλίου 20, 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ : ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΙΕΣ

Συνεχώς ακούγονται διάφορα για την πανδημία. Για κρούσματα, για εισαγόμενα και εξερχόμενα, για μάσκες και φάρμακα. Εκεί που βέβαια επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, το εμβόλιο, εκεί υπάρχει και μεγαλύτερη ασάφεια και πολλές δηλώσεις. Αρμοδίων και μη. Συνήθως μη αρμοδίων.

Κατ΄αρχάς τι θα πει εισαγόμενο κρούσμα; Οι άνθρωποι έρχονται υγιείς να κάνουν διακοπές. Και τυχαίως ανακαλύπτουν ότι είναι (ή ήταν) θετικοί. Και τίθενται σε καραντίνα. Πάνε οι διακοπές τους. Με αυτή τη λογική αν εξετάζαμε το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδος θα βρίσκαμε πολλαπλάσια θετικά τεστ. Γιατί δεν το κάνουμε; Να κλείσουμε πάλι τη χώρα;

Για τις μάσκες να ξαναπούμε:  ή ολοκληρωτική εφαρμογή ή καθόλου εφαρμογή. Στο σούπερ μάρκετ ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα από ότι σε ένα οποιοδήποτε άλλο κατάστημα ή πολυκατάστημα; Στις καφετέριες και στα μπαράκια δεν μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Όσον αφορά το εμβόλιο, τι να πώ; Μάθαμε ότι θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο, ή τον Οκτώβριο ή… Ο υγιειονολόγος μας είπε τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το οξφορδιανό εμβόλιο. Τα πράγματα αυτά ήσαν η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.  Τόσοι το έλαβαν τον πρώτο μήνα, τόσοι τον δεύτερο, καμία παρενέργεια (σε ένα μήνα !!!) κλπ κλπ. Τώρα γιατί έπρεπε ο απλός κόσμος να γνωρίζει τη μεθοδολογία; Ο πολιτικός της υγείας, αφού μας έδωσε πλείστες όσες οδηγίες για τις μάσκες, μας είπε ότι το εμβόλιο θα έχει μικρή αποτελεσματικότητα πλην όμως μεγαλύτερη της γρίπης. Τώρα πως το ξέρει πριν καν κυκλοφορήσει το εμβόλιο, είναι απορίας άξιο. Βέβαια μας είπε και το άλλο, ότι το εμβόλιο δεν θα προστατεύει από τη μετάδοση της νόσου. Θα προστατεύει μόνον τον λήπτη, ο οποίος θα μπορεί να μεταδίδει. Αν κατάλαβα καλά ή αν αυτός κατάλαβε. Προσέξτε, πριν καν κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Το οξφορδιανό βέβαια.

Το μείζον λοιπόν θέμα του εμβολίου.  Ποιο, πότε και πως; Ποιος επιστήμονας που ασχολείται με τα εμβόλια μπορεί να πιστέψει ότι σε 4, 6 ή και 8 μήνες μπορεί να παρασκευασθεί εμβόλιο, να ελεγχθεί και να διανεμηθεί; Όσο ταχύτατες και συντομευμένες κι αν είναι οι διαδικασίες. Ποιος επιστήμονας θα συστήσει αυτό το εμβόλιο στους πολίτες;

Ο κορωνοϊός είναι ένας περίεργος ιός με πολλά στελέχη. Μέχρι τώρα δεν έγινε δυνατή η παραγωγή ανάλογου εμβολίου για συγγενείς κορωνοϊούς. Σας λέει τίποτε αυτό; Με τον τωρινό κορωνοϊό (SARS-Cov-2), που τα στελέχη του μεταλλάσσονται και θεωρούνται πιο λοιμογόνα από τα προηγούμενα, διενεργούνται αυτή τη στιγμή έρευνες για 100 ή κατ΄ άλλους για 150 εμβόλια. Αυτό από μόνο του λέει ένα πράγμα, ας μην περιμένουμε εμβόλιο. Δεν πρόκειται να κατασκευασθεί και να κυκλοφορήσει. Είναι δυνατόν 150 ομάδες εργασίας σε όλο τον κόσμο να ψάχνουν για εμβόλιο;  Με τι μεθοδολογία; Με ποια κριτήρια; Με ποια τμήματα του ιού; Με ποιους στόχους;  Έστω όμως και να παρασκευασθούν κάποια εμβόλια. Λίγα. Αντί 100 να είναι 10 ή 15. Για τον ίδιο ιό. Καταλαβαίνετε τον πόλεμο (σφαγή θα έλεγα) των εταιρειών; Για το ποιο εμβόλιο θα επικρατήσει; Καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε.

Εν τω μεταξύ οι φήμες για πλαστά νούμερα, για κατασκευασμένα lockdown, για εσκεμμένη τρομοκρατία, για συνωμοσίες και χαλκεύματα, για επιδότηση υγειονομικών για κάθε δηλωμένο κρούσμα, οργιάζουν. Όλα αυτά, μαζί με την ετεροβαρή λήψη μέτρων και την ακατάσχετη φιλολογία περί εμβολίων δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα καχυποψίας, έναν αρνητισμό στον κόσμο που κουράστηκε από τις απαγορεύσεις, την ανεργία, την αναρχία των αριθμών, την υποκρισία πολλών, το τέλμα.

Με όλα αυτά, θα ήθελα να πω ότι καλό είναι να προσαρμοστούμε στην κανονικότητα της ζωής τηρώντας τα λίγα και απλά μέτρα προσωπικής υγιεινής και ας αφήσουμε τα άλλα. Όσο για το εμβόλιο θεωρώ ότι είναι δύσκολο να παρασκευασθεί και να κυκλοφορήσει και ακόμη πιο δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τον κόσμο. Εκτός κι αν επιβληθεί δια νόμου, οπότε θα επιβεβαιωθούν οι θεωρίες συνωμοσίας.


1 σχόλιο:

Κ. Σιακαβελλας είπε...

β) Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου.
Με την ανωτέρω απόφαση ορίζονται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, η ρύθμιση της διαδικασίας του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΝΟΜΟ ΚΙΚΙΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ!