Ιουλίου 24, 2020

ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ

Σημαντική μέρα σήμερα για τη χριστιανοσύνη. Για το παγκόσμιο σύμβολο της. Την Αγιά Σοφιά.  Τη βεβηλώνουν. 

Δυστυχώς τα βαρβαρικά κράτη δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Και ακόμη πιο δυστυχώς οι αντιδράσεις των χριστιανών και "χριστιανών" δεν ήσαν τόσο έντονες όσο περίμενε κανείς. Μιλάω για τις επίσημες αντιδράσεις εδώ και διεθνώς. Αν πούμε για τις αντιδράσεις του κόσμου, ας μη το συζητήσουμε. Αν επρόκειτο για κανέναν Ζακ ή παραπλήσιο θα είχε καεί η Αθήνα. 

Η γειτονική χώρα ένα πράγμα καταλαβαίνει μόνον και φοβάται. Την ισχύ. Κι εμείς αντί να επενδύσουμε στην ισχύ προτιμήσαμε τα εορτοδάνεια, την καλοπέραση, τη μεγάλη ζωή, τις άγριες μίζες, τον κακό συνδικαλισμό  κλπ κλπ. Και πήγαν χαμένες τόσες δεκαετίες, τόσες ευκαιρίες και φτάσαμε στην χρεωκοπία και στα μνημόνια.

Ας ξυπνήσουμε έστω και τώρα και ας αλλάξουμε στόχους και τρόπους ζωής.    


3 σχόλια:

Άννα Τουμανίδου είπε...

Αντέδρασαν οι Χριστιανοι κυριε Καβαλιωτη, κάποιοι πιο συλλογικά με τις καμπάνες να χτυπούν πενθιμα, με τις σημαίες μας να κυματίζουν εξω απο τις εκκλησιές και τα σπίτια μας. Έστω και με αυτό τον τρόπο δείχνουμε την ενόχληση και το πένθος μας για αυτό το γεγονός. Απλά η μάχη κατά του κορωνοιου για την πολιτεία και τα ΜΜΕ είναι πιο σημαντικη και άξια προς συζήτηση μάλλον για κάποιους.
Πάντως κάποια πράγματα γίνονται για κάποιο λόγο.
Δεν θα αργήσει ο καιρός που θα ξαναγίνει πάλι χριστιανική η Αγιά Σοφιά. Ας έχουμε πίστη και υπομονή.
Φιλικά, Άννα Τουμανιδου.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Συμφωνώ με το σχόλιο. Υπήρξε τέτοια αντίδραση. Δεν ξέρω γιατί, όμως στο μυαλό μου είχα μια πιο δυναμική αντίδραση. Ίσως λάθος. Υπάρχει βλέπετε και η άλλη όψη του νομίσματος. Ότι οι αλλόθρησκοι προσκυνούν μαζικά (άθελα ή ηθελημένα) το σύμβολο των χριστιανών. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως είναι δυνατόν να μετατρέπουμε ένα οικοδόμημα που το έφτιαξαν άλλοι, έναν ναό φτιαγμένο από άλλους για άλλους και όχι τους μουσουλμάνους, πως λοιπόν μετατρέπουμε αυτό το ναό σε κάτι που θα το νοιώθουμε δικό μας. Δεν είναι ένα κτίριο, ένα οικόπεδο, μια άλφα έκταση που την καταλάβαμε. Είναι ένας ναός σύμβολο. Συμβολίζει τη θρησκεία, το πνεύμα, το άϋλο. Αυτά δεν κατακτώνται, δεν μεταλλάσσονται, δεν αλλοιώνονται. Όλη η ιστορία είναι απολύτως ακατανόητη από όποια σκοπιά κι αν τη δεί κανείς. Είναι μια παραφροσύνη. Μια μέγιστη αμετροέπεια. Κι όποιος φτάνει σε τέτοια επίπεδα, κάποια στιγμή κατακρημνίζεται. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Η Ύβρις και η Νέμεσις. Ακόμη και αυτό Έλληνες το είπαν και το τεκμηρίωσαν.
Όσο για τη τελευταία φράση, ναι πιστεύω ότι δεν θα αργήσει πολύ η αναστροφή. Ο καιρός γαρ εγγύς.

Άννα Τουμανίδου είπε...

Και μόνο αυτό από μόνο του, ότι δηλαδή παίρνουν έναν χριστιανικό ναό και τον οικειοποιούνται δηλώνει το ήθος αυτού του λαού που ποτέ δεν είχε τίποτα δικό του, ούτε ιστορία ούτε θρησκεία και ότι αποκτούν έχουν μάθει να το καταφέρνουν με ύπουλα μέσα και δόλο. Είναι άξιοι της μοίρας τους και πάλι στο μηδέν θα φτάσουν...
Έχετε βέβαια δίκιο για την δυναμική αντίδραση...Κι εγώ αυτό θα ήθελα και περίμενα...