Αυγούστου 25, 2020

ΜΑΣΚΑ – ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Θα ήθελα να σχολιάσω και πάλι το θέμα της μάσκας αλλά και την ανακοίνωση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας για τη μάσκα στα παιδιά.

Φοράμε, δεν φοράμε; Προστατεύει ή όχι; Τα παιδιά; Ναι ή όχι; Εδώ και μήνες αντιφατικές απόψεις συνέχεια. Από το απόλυτο «δεν έχει κανένα όφελος» στο επίσης απόλυτο «προστατεύει πλήρως».  Τελικά μ αυτά και με κείνα καταλήξαμε κάπου. Η μάσκα φαίνεται να προστατεύει κατά κάποιον βαθμό. Όποιος όμως φορά μάσκα δεν σημαίνει ότι είναι άτρωτος. Μπορεί και αυτός να αρρωστήσει αλλά θα νοσήσει ίσως πιο ελαφρά. Αυτό λένε τα σημερινά δεδομένα. Η μάσκα κατακρατά ένα ικανό ποσοστό του ιικού φορτίου (αναλόγως συνθηκών και μάσκας). Και είναι γνωστό και τεκμηριωμένο ότι όσο μικρότερο ιικό φορτίο προσλάβει κάποιος τόσο ηπιότερα θα νοσήσει. Να σημειωθεί ότι όσο πιο πολλοί φοράνε μάσκα τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών ατόμων. Να σημειωθεί επίσης ότι οι μάσκες είναι για ΜΙΑ και μόνο χρήση. Μάλιστα για τις υφασμάτινες, συνιστάται να πλένονται μετά από κάθε χρήση.  Βέβαια υπάρχουν και αντίθετες απόψεις με μελέτες που τονίζουν ότι οι μάσκες και ειδικά οι υφασμάτινες ενέχουν τον κίνδυνο μολύνσεων στο άτομο που τις φορά ακριβώς λόγω της χρήσης. Επιπλέον δυσχεραίνουν την αναπνευστική λειτουργία με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μετά μακροχρόνια χρήση. Ας μη ξεχνάμε και τη βεβαιωμένη ανεπιθύμητη ενέργεια μιας μάσκας: ξηραίνει τους οφθαλμούς, προκαλεί ερυθρότητα και ενίοτε δάκρυα. Υπόψη ότι η ξηροφθαλμία (νόσημα της μεγάλης ηλικίας) είναι σήμερα μείζον πρόβλημα και σε νεότερους λόγω της συστηματικής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών. 

Το αν τα παιδιά χρειάζονται μάσκα το σχολιάζει και το εξηγεί η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία (ΕΠΕ). Κάπου όμως χωλαίνει η εξήγηση αυτή:

α) Η ΕΠΕ υιοθετεί αποκλειστικά την άποψη της αντίστοιχης Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑΠ) – όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών να φορούνε μάσκα. Απορρίπτει την άποψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που συστήνει μάσκα σε άνω των 12 ετών παιδιά και κατά περίπτωση μάσκα σε παιδιά 6-11 ετών. Ο ΠΟΥ λέει όχι μάσκα σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

β) Η ΕΠΕ λέει ότι το μοναδικό όπλο προστασίας είναι η μάσκα, παραβλέποντας τη σπουδαιότητα των καλών συνθηκών υγιεινής στα σχολεία, την ύπαρξη μέτρων καθαριότητας, τον μικρό αριθμό μαθητών στην τάξη και την απόσταση μεταξύ τους.

γ) Υποστηρίζει δε ότι η μάσκα δεν προκαλεί πρόβλημα στην αναπνοή και ειδικά μικρών παιδιών. Μόνον, όμως, όποιος δεν φόρεσε ποτέ του μάσκα, μπορεί να υποστηρίξει την άποψη αυτή.

δ) Τονίζει ότι η μάσκα προστατεύει από τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις. Σωστό, αλλά συμπληρώνει ότι «αυτά τα παιδιά με μάσκα δεν θα αρρωστήσουν». Λεκτικό ατόπημα, θέλω να πιστεύω εκ λάθους. Άραγε γιατί τόσα χρόνια δεν συνιστούσαν τη χρήση μάσκας για να γλυτώσουν τα παιδιά από τη γρίπη;

ε) Η ΕΠΕ λέει ότι η μάσκα προστατεύει από τη μετάδοση της Covid-19. Η φράση σημαίνει ότι κάποιος που νοσεί, αν φοράει μάσκα, δύσκολα μεταδίδει. Όχι ότι αν φοράει μάσκα δεν προσλαμβάνει τον ιό. Ας πρόσεχε λίγο ο συντάκτης του κειμένου. Και ας μην είναι τόσο απόλυτη η Εταιρεία.

στ) Τέλος, η ΕΠΕ συνεχίζει περιέργως: «με τη μάσκα δεν νοσούν τα παιδιά, προστατεύονται οι υπερήλικες, και τα παιδιά δεν αναγκάζονται σε απουσίες και διακοπή της εκπαίδευσης». Έχουμε βρει δηλ. το απόλυτο και τέλειο όπλο για τις λοιμώξεις που το αγνοούσαμε τόσα χρόνια!

Πιστεύω ότι η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτική (και με επαρκή τεκμηρίωση) στις διατυπώσεις και ανακοινώσεις της.

Να συνοψίσω λέγοντας ότι η μάσκα δεν είναι ΤΟ μέτρο, αλλά ένα από τα μέτρα κατά της Covid-19.  Η χρήση της έχει κάποιες δυσκολίες οι οποίες στα παιδιά θα είναι σαφώς μεγαλύτερου εύρους. Οι δυσκολίες αυτές και ιδιαίτερα η ανάγκη συχνής διόρθωσης της εφαρμογής της μάσκας, πιθανόν να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα μιας και τα χέρια μας δεν είναι συνεχώς καθαρά όταν βρισκόμαστε στην εργασία, στην αγορά ή αλλού. Φανταστείτε στα παιδιά. Αυτό ίσως οδηγήσει κάποια στιγμή σε άρση του υποχρεωτικού μέτρου, τουλάχιστον στα μικρότερα παιδιά. 

Νομίζω ότι ο σωστός συνδυασμός και των τριών μέτρων (τακτική υγιεινή χεριών, τήρηση αποστάσεων, μάσκα) είναι αυτό που θα έχει καλά αποτελέσματα.


3 σχόλια:

tzortzak είπε...

Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις κ. Καβαλιώτη. Θα ήθελα να προσθέσω μερικές ακόμη.

1) Το άνοιγμα των σχολείων γίνεται με την πλήρη σύνθεση του μαθητικού δυναμικού. Αυτο σημαίνει τάξεις 25-27 ατόμων (στη δευτεροβάθμια). Στις τάξεις αυτές θα είναι πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν αποστάσεις. Οι μαθητές θα κάθονται στο ίδιο θρανίο με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι τάξεις δηλαδή στις συνθήκες αυτές θα ευνοούν τη μετάδοση του ιού (και όχι μόνο αυτού), ανεξάρτητα από το αν φορά κανείς μάσκα ή όχι. Το υπουργείο απέρριψε τις προτάσεις για μικρότερα τμήματα (όπως το Μάιο-Ιούνιο) και είναι θλιβερό ότι η 'ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων' εισηγήθηκε άλλα από αυτά που είχε εισηγηθεί 4 μήνες πριν(λειτουργία τμημάτων ως 15 μαθητών). Πρόκειται για ξεκάθαρη υποταγή της επιστήμης στις πολιτικές απαιτήσεις με συνέπειες στην αξιοπιστία και την εγκυρότητα του επιστημονικού λόγου
Ετσι θα υπάρχουν κλειστοί χώροι (στο μέγεθος μιας τάξης) στην οποία θα επιτρέπονται μέχρι 4-5 άτομα (υπό την απειλή προστίμων) και κλειστοί χώροι στους οποίους θα επιτρέπονται 27 άτομα, χωρίς πρόβλημα.

2) Το να φορά κανείς μάσκα για αρκετές ώρες και να προσπαθεί να κάνει μάθημα είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Ούτε ακούγεται καλά, ούτε ακούει καλά τους υπόλοιπους. Η μαθησιακή διαδικασία δυσχεραίνεται. Θα μπορούσε να υπάρχει όριο 15 μαθητών (όπως τον Ιούνιο) πράγμα που βοηθούσε την τήρηση των αποστάσεων και θα έκανε και το μαθημα καλύτερο.

3) Τον Ιούνιο δε λειτουργούσαν τα ολοήμερα σχολεία, γιατί εκτιμήθηκε ότι δε μπορούσαν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Τωρα λειτουργούν κανονικά, παρότι είναι γνωστό ότι εκεί ο συνωστισμός (και μάλιστα μαθητών διαφορετικών τμημάτων, τουλάχιστον 4) είναι μεγάλος. Οι χώροι στα σχολεία μικροί και ανεπαρκείς άρα πρόσθετο πρόβλημα

Συνοπτικά, φαίνεται πως οδευουμε σε μια μορφή ανοσίας αγέλης. Ας το πουν όμως ανοικτά.

Γιώργος Τζωρτζακάκης

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Κον Τζωρτζακάκη
Ευχαριστώ.
Σωστά τα λέτε. Και παραπάνω να πούμε. Οι άρχοντες όμως δεν ακούνε. Μόνον επιβάλλουν. Και πολλές φορές απαιτούν να ακούγεται μόνον η άποψη τους. Δεν βλέπετε τι έγινε με έναν συνάδελφο παιδίατρο, που προ καιρού έγραψε κάτι που είχε μομφή για τις μάσκες; Προχθές με ένα video τα αναίρεσε όλα. Είπε τα ακριβώς αντίθετα. Χωρίς να έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Τον ανάγκασαν; Μόνος του το αποφάσισε; Ποιος ξέρει.
Πάντως δεν πιστεύω ότι στα παιδιά το θέμα της μάσκας θα διαρκέσει πολύ. Ίσως αποσυρθεί λόγω τεχνικών και πρακτικών δυσχερειών.

tzortzak είπε...

Να συμπληρώσω μερικά επιπλέον στοιχεία.
Καθαριότητα:

Τον Ιούνιο είχαν προσληφθεί επιπλέον καθαρίστριες για να υπάρχει καλύτερη καθαριότητα. Στο δήμο μου είχαν βάλει στα Δημοτικά, 2 ανα σχολείο και γινόταν πιο καλή καθαριότητα. Τωρα, απο ότι ενημερώθηκα, θα υπάρχει μια (που θα προσληφθεί την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή ελάχιστες μέρες πριν το προβλεπόμενο στις 7/9 άνοιγμα σχολείων). Για τη δευτερη ούτε λόγος. Αρα περισσότεροι μαθητές στην τάξη, λιγότερο προσωπικό καθαριότητας! Θα αερίζουμε τις τάξεις και θα καθαρίζει όσο προλαβαίνει η καθαρίστρια! Και κατά την υπουργό όλα είναι έτοιμα! Υποκρισία στο μέγιστο.

Αριθμός μαθητών:
Προκειμένου να απαντήσει στην κριτική που της γίνεται η υπουργός επικαλέστηκε το επιχειρημα ότι η τάξη δεν είναι όπως ένας άλλος κλειστός χώρος επειδή τα άτομα είναι δήθεν τα ίδια μέσα κάθε μέρα. Αυτό δεν είναι ακριβές. Οι μαθητές είναι οι ίδιοι αλλά δεν είναι οι εκπαιδευτικοί. Στο δημοτικό μπαίνουν τουλάχιστον 3 διαφορετικοί κάθε μέρα εκπαιδευτικοί, από τους οποίους οι 2 διδάσκουν είτε σε άλλες τάξεις του ίδιου σχολείου είτε σε άλλα σχολεία. Αν υπάρξει κρούσμα λοιπόν σε μια τάξη θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση και περιορισμός δεδομένου ότι θα αφορά μεγάλο πιθανά αριθμό εμπλεκόμενων.
Στα γυμνάσια λύκεια οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν ημερησίως είναι ακόμα περισσότεροι. Μπορεί και 6 διαφορετικοί, που κάνουν και σε άλλες τάξεις! Αυτο σημαίνει ότι η τάξη δεν είναι μια 'κλειστή κυψέλη' όπως διατείνεται η υπουργος (κάποιος από την επιτροπή το σκέφτηκε σίγουρα).

Οι Μάσκες:

Η αγορά θα γίνει μαζικά σε επίπεδο δήμου είτε κεντρικά και δεν είναι σαφές αν εχει ληφθεί μέριμνα για υφασμάτινες μάσκες κατάλληλες για παιδιά(μικρότερου μεγέθους, κλπ).

Σημειώνω ότι δεν προβλέπεται η δυνατότητα να εξεταστούν οι εκπαιδευτικοί που το επιθυμούν για κορωνοιο σε δημόσια δομή/δωρεαν.



Γιώργος Τζωρτζακάκης