Φεβρουαρίου 13, 2021

ΔΟΞΥΚΥΚΛΙΝΗ - ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Έλαβα το παρακάτω mail από συνάδελφο στην Καλαμάτα, ο οποίος εκφράζει την άποψη του για τη χορήγηση δοξυκυκλίνης, γενικώς και ειδικότερα για την covid - 19...  Παραθέτει επίσης πληθώρα βιβλιογραφικών παραπομπών (δεν δημοσιεύονται λόγω όγκου).

Η Doxycycline είναι ένα φάρμακο το οποίο έχω συνταγογραφήσει για πολύ δύσκολες λοιμώξεις με θεαματικά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να διερευνηθεί η δράση του στην covid19. Άλλωστε διεθνείς μελέτες συγκλίνουν σε αυτήν την άποψη. Προξενεί όμως απορία το γεγονός, ότι έχει βγει έξω από όλα τα πρωτόκολλα θεραπείας της Covid19. Μήπως η πολύ χαμηλή εμπορική του αξία δεν συμφέρει τις φαρμακοβιομηχανίες;

Δρ Γεώργιος Ζώης / Ιατρός Γενικής Ιατρικής / Οικογενειακός Γιατρός

Καλαμάτα


3 σχόλια:

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Ένα ανάλογο σχετικό σχόλιο με μια σειρά 4 ασθενών με Covid - 19 που πήγαν καλά με χορήγηση δοξυκυκλίνης, έστειλε προ καιρού κάποιος αναγνώστης. Δεν το δημοσίευσα όμως διότι ήταν ανώνυμο.

Το ιστολόγιο δεν δημοσιεύει ανώνυμα σχόλια. Το γράφω, το λέω αλλά πολλοί δεν το τηρούν. Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι.

Κ. Σιακαβελλας είπε...

IS IT PRIME TIME TO CONSIDER A CLINICAL TRIAL OF DOXYCYCINE FOR THE MANAGEMENT OF COVID -19?
ΣΤΟ BMJ AΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΤΙΚΑΣ

Καβουρης Κυριάκος είπε...

Καταθέτω και εγώ τη δική μου εμπειρία για την δοξυκικλινη άσχετη με το covid19 στο πεδίο της ερασιτεχνικής Κτηνιατρικής. Θεραπεύοντας μικρό γατάκι με δύσπνοια για πνευμόνια με Δοξυκικλινη 14 ημέρες, έβλεπα μέρα με την ημέρα μικρή βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και τής διάθεσης του γενικότερα. Η ίαση κρατούσε περίπου 10 ημέρες αλλά σιγά σιγά τα συμπτώματα τής δύσπνοιας υποτροποίαζαν.Μετά από δύο θεραπευτικές δοκιμές σκέφτηκα τα παράσιτα και με τη θεραπεία με αντιπαρασιτικό το γατάκι θεραπεύτηκε από τις ασκαρίδες πού είχε. Η δράση τής Δοξυκικλίνης ήταν να καθιστά τις ασκαρίδες μη βιώσιμες σκοτώνοντας κάποια συμβιωτικά μικρόβια Καβούρης Κυριάκος