Φεβρουαρίου 01, 2021

COVID-19: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Μετά οποιαδήποτε ιογενή λοίμωξη, η μεταβολική δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων αυξάνει με στόχο την καταπολέμηση της λοίμωξης. Τη δράση αυτή μπορεί να επιτείνει μια κατάλληλη διατροφική προσέγγιση που εκτός του ότι θα διατηρήσει υγιές το μικροβίωμα του εντέρου, θα βοηθήσει στην καλύτερη καταπολέμηση του παθογόνου. Τα ανοσοκύτταρα κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης έχουν αυξημένες απαιτήσεις για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της λοίμωξης μέσω της υποβοήθησης της αντιβακτηριδιακής και αντιικής άμυνας.  Κύρια τέτοια συστατικά είναι:

    • Βιταμίνες AB6B12CD, Ε, φυλικό οξύ
    • Ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρος, χαλκός, σελήνιο, σίδηρος
    • Αμινοξέα
    • Λιπαρά οξέα

Οι μηχανισμοί με τους οποίους τα στοιχεία αυτά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση της πρωτοπαθούς ανοσίας και τα αντιοξειδωτικά συστήματα. Επίσης, το μικροβίωμα του εντέρου, όντας σε καλή κατάσταση, βοηθά το ανοοσοποιητικό σύστημα στο να αποφεύγει τις έντονες φλεγμονώδεις απαντήσεις. Να σημειωθεί ότι στην COVID-19 το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζεται και μεταβάλλεται.

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη τροφή που θα μπορούσε από μόνη της να προφυλάξει τον άνθρωπο από την COVID-19. Επειδή το αμυντικό σύστημα είναι σύνθετο και δρα με πολλαπλούς τρόπους, η διατροφή θα πρέπει να είναι καλά σταθμισμένη και να περιέχει ποικιλία συστατικών ώστε να καταφέρει να διατηρεί υγιές το μικροβίωμα του εντέρου.

Τέτοια ισοσταθμισμένη διατροφή συνιστά και ο WHO που επιπλέον συμβουλεύει:

  • Πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Μη επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Άφθονη ποσότητα νερού
  • Μέτρια ποσότητα λίπους
  • Λευκό κρέας, ψάρια
  • Αβοκάντο, καρύδια, ελαιόλαδο
  • Ελάχιστη ποσότητα αλατιού, σάκχαρης
  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
BMJ Nutr Prev Health. 2020; 3(1):74-92 / 100-105
Diabetes Metab Syndr. 2020; 14(4):367-382
WHO, 2020 
Gut Microbiota (ESNM),2020





Δεν υπάρχουν σχόλια: