Νοεμβρίου 30, 2021

ΑΥΤΟΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ MIS ΜΕΤΑ ΕΜΒΟΛΙΟ mRNA ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

Δημοσιεύθηκαν προ ημερών περιπτώσεις παιδιών που μετά εμβολιασμό κατά της Covid-19 παρουσίασαν πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (multisystem inflammatory syndrome - MIS). Το σύνδρομο αποδόθηκε σε παραγωγή και έκλυση αυτοαντισωμάτων λόγω του εμβολίου mRNA. Βέβαια και τα δυο παιδιά είχαν υποκείμενα νοσήματα, αλλά αυτό δεν μειώνει την επικινδυνότητα του συνδρόμου ούτε τη δυνατότητα να παρατηρηθεί και σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά. 

Το σύνδρομο είναι βαρύ, ενώ η Covid-19 διαδράμει ήπια στην παιδική ηλικία. Ας προσέξουν οι παιδίατροι. Μερικοί βιάζονται πολύ. 

Καλό θα ήταν να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση μετά τον εμβολιασμό, και καταγραφή τυχόν ανάλογων περιστατικών ώστε να μελετηθούν εκτενέστερα. 

Vaccines 2021, 9, 1353. https://doi.org/10.3390/vaccines9111353


2 σχόλια:

sonia είπε...

Καλημέρα κ.Καβαλιώτη,

Γνωρίζοντας ότι ουσιαστικά επαναλαμβάνω τα ίδια ερωτήματα θέλω να θέσω τον προβληματισμό μου,με αφορμή την πληροφορία που μας δίνει η ανάρτησή σας:

Όσοι αναρωτιόμαστε για το αν πρέπει να εμβολιάσουμε ή όχι τα παιδιά μας για την Covid θα θέλαμε να ξέρουμε-έστω στατιστικά- αν οι επιπλοκές της νόσου είναι το ίδιο/λιγότερο/περισσότερες συχνές από τις παρενέργειες του εμβολίου.Αν δεν μπορεί να απαντηθεί αυτό τότε ό,τι και να επιλέξει κάποιος είναι ρίσκο.Διότι μπορεί να μην εμβολιάσει το παιδί του,αυτό να νοσήσει και να εμφανίσει μυοκαρδίτιδα ή φλεγμονώδες σύνδρομο από τον ιό-(Γιατί δεν του έκανα το εμβόλιο;;;)-ή μπορεί να το εμβολιάσει και να εμφανίσει μυοκαρδίτιδα ή φλεγμονώδες σύνδρομο από το εμβόλιο(Γιατί του έκανα το εμβόλιο;;;)

Έχει σημασία-αν ένα παιδί έχει την ατυχία να υποστεί κάτι τέτοιο-ποια είναι η αιτία;Έχει σημασία σίγουρα για την ιατρική.Για τις μελέτες και τις στατιστικές.Για τους γονείς και βεβαίως για το παιδί δεν έχει καμία.

Η αγωνία όλων μας είναι να κάνουμε το σωστό.Τα δεδομένα όμως που μας δίνονται για να λύσουμε την εξίσωση-χωρίς καν να είμαστε μαθηματικοί- είναι και ελλιπή και αντιφατικά.

Ως κάτοικος της Θεσσαλονίκης κι έχοντας δύο παιδιά,που και τα δύο πέρασαν από το νοσοκομείο σας και αντιμετωπίστηκαν υποδειγματικά αλλά και παρακολουθώντας πάντα,πολύ προ Covid τις αναρτήσεις σας και γνωρίζοντας πόσο υπέρμαχος είστε των εμβολίων,δεν μπορώ να μην υπολογίζω σοβαρά την επιφύλαξή σας για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ωστόσο δεν μπορώ και να μην ανησυχώ για το απρόβλεπτο του συγκεκριμένου ιού.Σε όλους.

Όσο για το κοινωνικό θέμα της υποχρεωτικότητας,των άδικων μέτρων,του διχασμού κλπ.Ναι.Είναι πολύ σοβαρά όλα.Πάρα πολύ σοβαρά.Αλλά για να τα αντιμετωπίσουμε πρέπει πρώτα να είμαστε καλά.Αυτή τη στιγμή δεν προέχει η υγειονομική απειλή;Μακάρι να μην είναι τόσο άσχημα τα πράγματα.Κι ας είναι μόνο ο φόβος και η πλάνη που μας κάνουν-ορισμένους-να ανησυχούμε τόσο.

Κάποτε όλα θα απαντηθούν.

Πάντα με εκτίμηση,
Σοφία Χριστοφορίδου

JOHN KAVALIOTIS είπε...

κ. Χριστοφορίδου,
Θα σας απαντήσω κάποια στιγμή με ξεχωριστή ανάρτηση στα σχόλια και τις ερωτήσεις σας.