Ιουλίου 16, 2022

ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ

Θα ξανα-ασχοληθώ με το θέμα.

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε τους λοιπούς εμβολιασμούς (ρουτίνας) σχεδόν τριάντα χρόνια πίσω. Περίπου 25.000.000 παιδιά δεν εμβολιάστηκαν κατά της διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη. Ένα εμβόλιο που αποτελεί δείκτη των γενικών εμβολιασμών. Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος ίσως μετρηθούν με ανθρώπινες ζωές. Η πολιομυελίτιδα ήδη έχει έξαρση κρουσμάτων σε πολλές χώρες. Επιπρόσθετα η κακή σίτιση εξασθενεί περισσότερο το ανοσιακό σύστημα των παιδιών. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι η επιμονή για το εμβόλιο του κορωνοϊού έχει δυναμώσει το αντεμβολιαστικό κίνημα.

Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι το πρόγραμμα του γενικού εμβολιασμού ρουτίνας να μην ατονήσει παραπάνω, αλλά να βαδίζει εκ παραλλήλου με το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19,  που στο κάτω – κάτω δεν είναι και ιδιαίτερα απαραίτητο για τα παιδιά.


   

2 σχόλια:

sonia είπε...

Πάντως-αφήνοντας στην άκρη τα εμβόλια κατά της Covid19-ο εμβολιασμός των παιδιών προκαλούσε ανέκαθεν ανησυχία σε ορισμένους από μας.Ίσως γιατί είναι μία ιατρική πράξη που γίνεται καθαρά προληπτικά χωρίς ωστόσο να είναι 100% άμοιρη συνεπειών.Μία σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση ή ακόμα και μια πιο σοβαρή παρενέργεια πάντα περνούσαν από το μυαλό μου όταν πήγαινα για να εμβολιάσω τα παιδιά.Και δεν ήμουν άνετη ποτέ με την ταυτόχρονη χορήγηση διαφορετικών εμβολίων-παρά το ότι προτείνεται.
Φυσικά στην ιατρική τα πάντα είναι θέμα ωφέλους-κόστους.(Βασικά και στη ζωή γενικώς έτσι είναι).Και 100% ασφάλεια δεν υπάρχει σε καμιά ανθρώπινη δραστηριότητα.Αλλά στο δικό μου το μυαλό άλλη βαρύτητα έχουν οι εμβολιασμοί των παιδιών στην Αφρική κι άλλη οι εμβολιασμοί κατά των παιδικών ασθενειών-που στη δική μου γενιά περνούσαμε όλοι ανεξαιρέτως.Ευτυχώς χωρίς συνέπειες οι περισσότεροι.Προφανώς η ιατρική εξελίσσεται βέβαια…
Ελπίζω να μην με κατατάξετε στο αντιεμβολιαστικό κίνημα,δεν το συμμερίζομαι.Αλλά είχα πάντα την αίσθηση ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύπλοκο και ευαίσθητο και αναρωτιέμαι μήπως το συνεχές «τσίγκλισμά» του μπορεί να το εκνευρίσει κάποτε..

Σόνια Χριστοφορίδου

Άννα Τουμανίδου είπε...

Ίσως αυτή σας η ανησυχία θα έπρεπε να μας βάλει όλους σε σκέψεις γιατί έχουν εμφανιστεί και ειδικά τα τελευταία χρόνια αυξηθεί τα αυτοάνοσα νοσήματα στον γενικό πληθυσμό.....