Ιουλίου 28, 2022

ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ - ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Όλα βαίνουσι καλώς (τα σχέδια προφανώς). Αφού κηρύχθηκε έκτακτη ανάγκη για την ευλογιά των πιθήκων, να και το εμβόλιο. Εδώ έγινε λίγο ανάποδα από τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο προϋπήρχε και μετά προέκυψε η ανάγκη της νόσου (που υπήρχε κι αυτή βέβαια αλλά σε ληθαργική κατάσταση).

Λοιπόν εγκρίθηκε για επείγουσα προσωρινή χρήση το εμβόλιο Imvanex, μιας δανέζικης εταιρείας βιοτεχνολογίας (Medscape 25-07-2022).  Η κύρια χρήση του εμβολίου είναι η προφύλαξη κατά της ευλογιάς. Υπόψιν ότι το τελευταίο κρούσμα της ευλογιάς παγκοσμίως ήταν το 1977, με τη νόσο να θεωρείται εκκριζωθείσα  από το 1980. Τώρα γιατί υπήρχαν εκατομμύρια εμβόλια στον κόσμο δεν γνωρίζω για να απαντήσω. Κάποιος είπε (ευφυώς ή όχι;)  ότι ξέμειναν από τότε. Μα μετά 45 χρόνια θα είχε μουχλιάσει και το κουτί ακόμη.

Το  Imvanex περιέχει εξασθενημένο στέλεχος του ιού "vaccinia virus Ankara" που συγγενεύει με τον ιό της ευλογιάς. Το εμβόλιο εγκρίθηκε από την ΕΕ για εκτός ένδειξης χρήση μιας και έχει τη δυνατότητα προφύλαξης και από την ευλογιά των πιθήκων. 

Πρέπει να θυμάσθε ότι μόλις πρωτοεμφανίσθηκαν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων είχε τονισθεί εντόνως ότι όσοι είχαν λάβει παλιά το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, προστατεύονται  και από την ευλογιά των πιθήκων. Πολύ καλός σχεδιασμός για να περάσει σιγά σιγά το μήνυμα και της νόσου και του εμβολίου. Ας ετοιμασθούμε λοιπόν για νέα σειρά εμβολίων. Για μια νέα επιχείρηση ελευθερίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: