Ιουνίου 23, 2023

HPV - ΝΕΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΕΣΤ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας συνδυασμός επιτυχίας και συγχρόνως αποτυχίας της επιστήμης. Γνωρίζουμε ότι προκαλείται σχεδόν αποκλειστικά από στελέχη του ιού HPV, ο οποίος μπορεί να ελεγχθεί με διάφορα τεστ και να προληφθεί με εμβόλιο. Σήμερα λοιπόν διαθέτουμε και υψηλής ακρίβειας διαγνωστικά τεστ και αποτελεσματικές θεραπείες αλλά και εμβόλιο για πρόληψη.  Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες νοσούν ετησίως ή καταλήγουν από το νόσημα. Η πλειονότητα σε χώρες υπό ανάπτυξη, χαμηλών εισοδηματικών πόρων. Το κόστος διάγνωσης είναι υψηλό, ενώ οι στόχοι του ΠΟΥ για το εμβόλιο δεν έχουν εκπληρωθεί σε ικανό ποσοστό. Το εμβόλιο δεν έχει γίνει ιδιαίτερα αποδεκτό από τον πληθυσμό, ίσως και λόγω κάποιων προβλημάτων που παρουσιάζει.    

Πρόσφατα, έγινε δυνατή η ανάπτυξη ενός τεστ ανίχνευσης του HPV στις εκκρίσεις του τραχήλου. Ομοιάζει με το rapid test του κορωνοϊού, μπορεί να εκτελεσθεί σε 45 λεπτά και κοστίζει μόλις 5 USD, με εργαστηριακή υποδομή 1.000 USD.. Για σύγκριση να πούμε ότι τα ήδη υπάρχοντα τεστ κοστίζουν 15 USD και χρειάζονται υποδομή του εργαστηρίου αξίας 17.000 USD (τεχνολογικός εξοπλισμός + ειδική εκπαίδευση προσωπικού). Προς το παρόν το τεστ ανιχνεύει τα στελέχη 16, 18 (ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας), αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι σύντομα θα καταφέρουν να συμπεριλάβουν και άλλα στελέχη (Science Translational Medicine June 21-2023, Issue 701, doi:10.1126 /scitranslmed.abn4768).

Με το καινούριο τεστ μπορεί να γίνει σχεδόν άμεσα η διάγνωση και εφόσον είναι θετική να εφαρμοσθεί και η κατάλληλη θεραπεία σε ένα και μόνο ιατρικό ραντεβού. Αντιληπτόν πόσο βοηθά αυτό σε χώρες πτωχές χωρίς δυνατότητες μετακινήσεων, επανεξετάσεων, κλπ.

Νομίζω ότι η γενίκευση του τεστ αυτού σε όλες τις χώρες, ακόμη και τις πλούσιες, με τη δυνατότητα που δίνει να εφαρμόζεται από την ίδια τη γυναίκα χωρίς να πάει στο εργαστήριο (κάτι που γίνεται και για τον κορωνοϊό), θα διευκολύνει κατά πολύ την ανίχνευση του ιού και την ανάλογη αντιμετώπιση.    



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ερωτήματα για το εμβόλιο έναντι των HPV ιών.
α) Ποιά είναι η αποτεσματικότητά του ;
β) Μήπως γίνεται υποκατάσταση των νυν παθογόνων στελεχών απο άλλα μη παθογόνα που δεν περιέχονται στα εμβολια ;
πχ όπως με τους πνευμονιόκοκκους, όπου διαρκώς αυξάνονται τα περιεχόμενα στα εμβολια στελέχη. Η φύσις αμύνεται και επιδιώκει την ισορροπία.
γ) Μήπως τελικά κάνουμε εμβόλιο έναντι φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου ;
Ο τράχηλος της μήτρας θα αποικιστεί απο τους HPV, ως γνωστόν, ακόμη και χωρίς να υπάρξει σεξουαλική επαφή.
Ευχαριστώ , Αθανάσιος Διδάγγελος Παιδιατρος.

JOHN KAVALIOTIS είπε...


Δίκαια ερωτήματα.
α. Αποτελεσματικότητα έχει υψηλή για συγκεκριμένα στελέχη
β. αντικατάσταση οροτύπων ήδη γίνεται αλλά σε πολύ μικρότερο πλαίσιο από ότι στον πνευμονιόκοκκο
γ. η πλειονότητα των γυναικών αποκτά κάποια στιγμη τον ιό. το ίδιο ισχύει και για την αυτόματη κάθαρση. Η πλειονότητα των γυναικών δεν νοσεί. Αυτοκαθαίρει τον ιό.

Να πω ότι μάλλον δεν είναι τυχαίο πως το εμβόλιο δεν έγινε πλήρως αποδεκτό (ούτε καν κατά πλειοψηφία αποδεκτό) από την παγκόσμια κοινότητα.