Φεβρουαρίου 15, 2020

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Βοηθά η λήψη βιταμίνης C στην καταπολέμηση των λοιμώξεων; Το θέμα είναι αμφισβητούμενο αν και πολυσυζητημένο. Επανήλθε στην επικαιρότητα τώρα με την επιδημία του κορονοϊού. Πλην των λοιμώξεων η βιταμίνη αυτή θεωρήθηκε ότι βοηθά και στην αναχαίτιση του καρκίνου. Πάντως πρόσφατες μελέτες για την καταπολέμηση της σήψης με συνδυασμό παραγόντων μεταξύ των οποίων και η βιταμίνη C, δεν φαίνεται μέχρις στιγμής να δίνουν θετικά αποτελέσματα  (J Clin Med 2019, 8:478, Trials 2019, 20:197, Vaxopedia 14-02-2020). Βέβαια η σήψη είναι μια βαρύτατη λοίμωξη που δύσκολα αντιμετωπίζεται, αλλά και σε ελαφρότερες περιπτώσεις η  βιταμίνη C δεν απέδωσε.

Υπάρχουν φανατικοί υποστηρικτές και φανατικοί κατακριτές. Μάλιστα έχουν εμπλακεί και τα εμβόλια στην ιστορία αυτή. Οι αντιεμβολιαστές ισχυρίζονται ότι η λήψη της βιταμίνης C βοηθά πολύ στις λοιμώξεις και άρα μπορεί να αντικαταστήσει τα εμβόλια. Οι γιατροί όμως (άρα υποστηρικτές των εμβολίων) απαντούν ότι αυτό δεν υφίσταται σε επιστημονική βάση και είναι επικίνδυνο.

Που άραγε είναι η αλήθεια; Μάλλον κάπου στη μέση. Η βιταμίνη C είναι μια ουσία που βρίσκεται άφθονη στη φύση. Η ζωή μας έχει διδάξει ότι η φύση περιέχει σχεδόν όλα όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος. Συνεπώς το να λαμβάνει κάποιος βιταμίνη C δεν βλάπτει. Αντίθετα, ωφελεί. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί σαν μεμονωμένη ουσία να αντικαταστήσει ένα εμβόλιο ή να θεραπεύσει ένα νόσημα. Ας μη συγχέουμε ορισμένα πράγματα.

Πιθανόν στο μέλλον να είμαστε ικανοί να ρυθμίζουμε το μικροβίωμα με τρόπο τέτοιο ώστε να μην χρειαζόμαστε φάρμακα για θεραπεία ή εμβόλια για πρόληψη. Όμως το μέλλον αυτό φαντάζει μακρινό. Μέχρι τότε οφείλουμε να ακολουθούμε τους παραδοσιακούς ιατρικούς τρόπους παρέμβασης για να μπορούμε να προστατευθούμε από τη μάστιγα των λοιμώξεων. Έχοντας φυσικά πάντα κατά νου δυο πράγματα: α) η σωστή υγιεινή διατροφή συμβάλλει τα μέγιστα στην υγεία μας και β) επιβάλλεται περιορισμός λήψης φαρμάκων στα απολύτως αναγκαία και απαραίτητα.      


Δεν υπάρχουν σχόλια: