Φεβρουαρίου 25, 2020

CORONA VIRUS (COVID-19)


Προς τι ο πανικός; Μου θυμίζει τον πανικό της "πανδημικής γρίπης", τον πανικό του SARS  και πολλούς άλλους πανικούς. Αληθείς  ή ψευδείς. Επιβαλλόμενους άνωθεν ή όχι. Εσκεμμένους ή μη. 

Μια λοίμωξη αναπνευστικού είναι, όπως όλες οι άλλες. Απλά έχει συχνότερη μετάδοση. Τα μέτρα προφύλαξης είναι τόσο απλά που συνήθως τα εφαρμόζουμε όλοι στην καθ ημέρα πράξη, ίσως χωρίς να το συνειδητοποιούμε. 

Το βασικότερο είναι να πλένουμε καλά τα χέρια μας. 

Απλά μέτρα λοιπόν για σωστή προφύλαξη. 

Παρεπιπτόντως να υπενθυμίσω:
  • Η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης ήταν ίσως η πρώτη που πριν πολλά πολλά χρόνια είχε σε κάθε θάλαμο ασθενών οδηγίες για την υγιεινή των χεριών. Επίσης, πραγματοποιούσε συνεχείς αναφορές, συζητήσεις και δημοσιεύσεις για το θέμα.
  • Αδαής περί των θεμάτων υγείας τότε υπουργός (σήμερα τυγχάνει να είναι και πάλι υπουργός άλλου υπουργείου βέβαια) κατήργησε το νοσοκομείο Λοιμωδών, πειθόμενος σε εισηγήσεις επίσης αδαών καθηγητών πανεπιστημίου που έλεγαν ότι τα λοιμώδη νοσήματα εξέλιπαν και άρα δεν έχει νόημα η λειτουργία τέτοιου νοσοκομείου.
  • Αυτούς τους καθηγητές μας συστήνει ο νυν υπουργός Υγείας να ακούμε; Που βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε κρούσμα στη χώρα μας; Δηλ. γιατί είναι σοβαρό το ενδεχόμενο κ. καθηγητά; Η χώρα μας είναι σε αδιαπέραστο κουβούκλιο ασφαλείας ώστε να μην κινδυνεύουμε; Εδώ δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την εισροή χιλιάδων μεταναστών, προσφύγων ή όπως αλλιώς πείτε τους, θα εμποδίσουμε έναν αόρατο ιό να εισέλθει στη χώρα;

 Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.




1 σχόλιο:

Κ. Σιακαβελλας είπε...

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ