Οκτωβρίου 22, 2020

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ, ΘΑΝΑΤΟΙ, ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

 Η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν υπεύθυνη για 500.000 περίπου θανάτους βρεφών στον πρώτο μήνα της ζωής τους. Αυτό αφορά ένα έτος, το 2019 και αφορά όλον τον πλανήτη. 

Να σημειωθεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτέλεσε πέρισυ τον 4ο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο μετά την υπέρταση, το κάπνισμα και την κακή σίτιση. 

The Guardian, 21-10-202


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρόλο που η ανάρτηση φαίνεται άκαιρη τη στιγμή που μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, ωστόσο είναι ενδεικτική του ότι στον πλανήτη υπάρχουν και άλλες καταστάσεις (όπως και άλλες λοιμώξεις) που προκαλούν μεγαλύτερη θνητότητα από την έως τώρα γνωστή θνητότητα του νέου ιού. Γι αυτές τις καταστάσεις και για τις λοιπές λοιμώξεις με υψηλή θνητότητα δεν λαμβάνονται ανάλογα μέτρα ούτε προκύπτει ανάλογη κινητοποίηση. 

Αυτά που ανακοίνωσε ο κ. πρωθυπουργός δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Απλά ήταν μια αυστηροποίηση της όλης αντιμετώπισης. Τα μέτρα αυτά μπορούμε φυσικά να τα λαμβάνουμε και μόνοι μας χωρίς να έχουμε από πάνω μας τη δαμόκλεια σπάθη των αστυνόμων της επιστήμης. 

Σωστά τα υπάρχοντα μέτρα (εννοώ καλό πλύσιμο χεριών, αποστάσεις και μάσκες), αλλά η ιστορία του κορωνοϊού δείχνει ότι εφαρμοζόντουσαν επιλεκτικά μέχρι τώρα. Σε ορισμένες ομάδες και σε ορισμένες καταστάσεις. Δυστυχώς. Ας δούμε τι θα γίνει από δω και πέρα. Πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα (τις παρελάσεις τις διαγράψαμε ήδη). 


Δεν υπάρχουν σχόλια: