Δεκεμβρίου 24, 2020

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ; ΑΣ ΜΗ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε κάποιους παραδοσιακούς τρόπους με βάση τους οποίους μια λοίμωξη εγκαθίσταται στον πληθυσμό, και εξαπλώνεται σ΄ αυτόν. Με άλλοτε άλλη ταχύτητα και συχνότητα.

Η χρήση μαθηματικών μοντέλων που βασίζονται στα γνωστά αυτά πρότυπα, ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος και η ταχύτητα διασποράς του SARS-Cov-2, οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα. Αυτό φαίνεται και από τη μη δυνατότητα αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, παρά τους εγκλεισμούς και τις διάφορες απαγορεύσεις.  Συνεπώς, ας μην πιστεύουμε πολύ τα μαθηματικά μοντέλα. 


ScienceDaily / December 21 2020


  

1 σχόλιο:

tzortzak είπε...

Κ. Καβαλιώτη χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα μαθηματικά μοντέλα και οι βασισμένες σε αυτά προβλέψεις χρησιμοποιήθηκαν την πρώτη περίοδο (Φεβρουάριος-Μάιος 2020) προκειμένου να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό και να δεχτεί τα περιοριστικά μέτρα(καραντίνα). Εξάλλου ποιος θυμάται σήμερα τις προβλέψεις του Ferguson (imperial college); Ελάχιστοι πιθανά. Όμως το σκοπό τους τον εξυπηρέτησαν. Θυμίζω μερικές από αυτές:
Στην Αφρική εκτιμούσε (το Imperial) ότι θα πέθαιναν 3.500.000 άνθρωποι! Πόσος είναι ο απολογισμός πριν λίγες μέρες; Μα 60.254 νεκροί από covid στα 1,3 δισ πληθυσμού! Τη στιγμή που η Ιταλία (με 60.400.000 πληθυσμό) αναφέρει 70.900 νεκρούς συνολικά από covid πριν 2 μέρες!)
Ενδεικτικά σημειώνω ότι το 2016 πέθαναν από διάρροιες (εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και των συναφών λοιμώξεων) 800.000 άνθρωποι! Η σύγκριση είναι δραματική.

Η Σουηδία αποτελεί ένα άλλο παράδειγμα παντελούς αποτυχίας των προβλέψεων. Το Imperial προέβλεπε 250.000 νεκρούς ανδ ε ληφθούν σκληρά μέτρα. Η Σουηδία αψήφησε τις προβλέψεις, δεν πήρα σκληρά μέτρα (καραντίνα) και το αποτέλεσμα είναι μέχρι πριν λίγες μέρες να έχει το εξωφρενικό νούμερο των 8.167 νεκρών! Και μέσο όρο ηλικίας αυτών τα 83 έτη!

Σταματώ εδώ. Ελπίζω να έδωσα μια εικόνα γιατί οι προβλέψεις αυτές δεν πρέπει να παίρνονται στα σοβαρά και συμφωνώ μαζί σας.

Γιώργος Τζωρτζακάκης