Ιανουαρίου 06, 2021

COVID-19: ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ, ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ

 Στην Αφρική δοκιμάζονται (σε 13 χώρες) θεραπείες για αντιμετώπιση της Covid-19 στο σπίτι (ΑNTICOV treatment - IPS, 06-01-2021) . Η θεραπεία χορηγείται σε ήπιες ή μέτριας βαρύτητας περιπτώσεις, ακριβώς για να μην εξελιχθούν χειρότερα και χρειαστούν νοσηλεία. 

Η θεραπεία φαίνεται να είναι απαραίτητη εκεί, διότι η Αφρική είναι μια μεγάλη και πολύ φτωχή ήπειρος. Στην πράξη δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να προμηθευθεί τα εμβόλια που απαιτούνται για ανοσοποίηση του πληθυσμού της. Ούτε οικονομικά αλλά ούτε και τεχνικά. Εξάλλου τα δυο από τα τρέχοντα εμβόλια χρειάζονται κατάψυξη. Και βέβαια είναι να γελά κανείς όταν σκέπτεται πως αυτά τα εμβόλια θα φθάσουν σε μια τέτοια ήπειρο. Φυσικά, δεν μπορούν να φτάσουν (τουλάχιστον σε ικανοποιητικούς ρυθμούς) ούτε σε άλλες ηπείρους ή υποβαθμισμένες χώρες. Και βέβαια είναι να γελά κανείς πάλι αν φαντάζεται ότι το εμβόλιο αποτελεί πανάκεια για τη διακοπή της πανδημίας. 

Απορεί κανείς με πιο σκεπτικό έφτιαξαν τέτοια εμβόλια για μια ιογενή λοίμωξη παγκόσμιας εμβέλειας. Για να διακοπεί η πανδημία απαιτείται τεράστιος αριθμός εμβολίων (αδύνατον να συμβεί άμεσα), απαιτείται να φθάσουν παντού αυτά τα εμβόλια (αδύνατη η επίτευξη αυτού του στόχου), να χορηγηθούν σχεδόν ταυτόχρονα (ούτε στη φαντασία κανενός) και, τέλος, απαιτείται πακτωλός χρημάτων (με τόσους πολέμους και εξοπλισμούς λίγο δύσκολο φαντάζει). 

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν και ερευνούν για την παρασκευή εμβολίων θερμοανθεκτικών, ώστε να μην χρειάζονται ψυγείο, ώστε να μπορούν να φθάσουν και να διατηρηθούν παντού, ώστε να είναι φθηνά. Και αν είναι δυνατόν να χορηγούνται από το στόμα ή διαδερμικά. Και τη στιγμή που ήρθε ο πανδημικός αυτός ιός, η επιστήμη πάει στο άλλο άκρο. Και φτιάχνει εμβόλια που δεν μπορεί  να τα διαχειριστεί. Που απαιτούν ειδικές συνθήκες, αεροπλάνα και λοιπά μεταφορικά μέσα-ψυγειοκαταψύκτες, σύριγγες και βελόνες ειδικές, προσωπικό εκπαιδευμένο, κλπ. Τι να σκεφθεί κανείς.

Θα το ξαναπώ. Για ποιούς έγιναν τα εμβόλια αυτά; Γιατί μας κάνουν μαζική πλύση εγκεφάλου; Ποιους θέλουν να σώσουν; Τους ευρωπαίους, τους αμερικάνους, τους υπερήλικες, τις ομάδες κινδύνου στα πλούσια κράτη; Και όλοι οι άλλοι; Πως θα εξαφανισθεί ο ιός; Εδώ, δεν κατάφερε να εξαφανιστεί η ιλαρά πχ. της οποίας το εμβόλιο χορηγείται παγκοσμίως δεκαετίες τώρα. Και μόλις βρέθηκαν κενά (ανεμβολίαστες ομάδες πληθυσμού) ξαναφούντωσε η νόσος τα τελευταία χρόνια. Πως θα εξαφανιστεί δηλ. ο κορωνοϊός που με τις καλύτερες των συνθηκών θα απαιτηθούν πολλά χρόνια ώστε να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης; Θα μου πείτε, υπάρχουν πολλοί που λένε ότι ας το κάνω εγώ το εμβόλιο ώστε να προφυλαχθώ και τι με νοιάζουν οι άλλοι. Ναι άλλα η δημόσια υγεία δεν προστατεύεται έτσι και ειδικά όταν αυτή αφορά όλον τον πλανήτη. Οι έχοντες την ευθύνη της δημόσιας υγείας οφείλουν να σκέπτονται συνολικά και ουχί ατομικά και περιορισμένα.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: