Μαΐου 14, 2021

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΣΩΣΤΟΥ Ή ΛΑΘΟΥΣ

Σκέφτομαι ώρες ώρες, τι γράφω, τι να γράψω, τι είναι σωστό και τι όχι. Ακούγοντας και βλέποντας τόσους μήνες τα όσα λέγονται και τα όσα διαδραματίζονται αναρωτιέσαι αν ξέχασες την ιατρική ή αν αυτά που έμαθες και γνωρίζεις ήταν όλα λάθος. Η ιατρική σε πολλά της σημεία ανατρέπεται, ανατράπηκε. Ακούς και λες ότι δεν είναι δυνατόν να τα λένε αυτά τόσοι και τόσοι τιτλούχοι. Μερικά πράγματα μάλιστα είναι τόσο εξόφθαλμα, σαν να σου λένε πχ. ότι τώρα είναι βράδυ, κι εσύ να κοιτάς από το παράθυρο και να βλέπεις ότι λάμπει ο ήλιος. Το αστείο είναι ότι δεν μπορείς να πείσεις και πολλούς ότι είναι μέρα. Βλέπετε, όταν ρίξεις ένα σύνθημα στο πλήθος, αυτό ακολουθεί χωρίς καμία σκέψη, χωρίς να διερευνήσει αν αυτό που άκουσε είναι σωστό ή όχι. Το φαινόμενο το περιγράφει πολύ καλά ο Γουσταύος  Λεμπόν στο περίφημο βιβλίο του "Η ψυχολογία των όχλων".

Εγώ θα πω ακόμη μια φορά αυτό που έγραψα παλαιότερα:   Όταν οι επιστήμονες γίνονται υπηρέτες της εξουσίας  τότε η επιστήμη εκτρέπεται επικίνδυνα.

 

4 σχόλια:

Αλ. Μάντεση είπε...

Kε Καβαλιώτη είστε από τους λίγους επιστήμονες που εκφράζετε πραγματική επιστημονική άποψη για το θέμα της πανδημίας και συγχαρητήρια για τη στάση σας.Άκουσα πρόσφατα τον κο Κούβελα, καθηγητή φαρμακολογίας στο Α.Π.Θ να συστήνει αναστολή εμβολιασμών για το καλοκαίρι εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την ασφάλεια των εμβολίων με βάση πρόσφατες μελέτες που πιθανολογούν βλάβες στο επιθήλιο, προβλήματα στην καρδιά και θρομβώσεις που προκαλούνται από την πρωτεϊνη ακίδα.Περίπου ίδιες απόψεις έχει εκφράσει και ο κος Καλαμπόκης από τις ΗΠΑ. Ποιά είναι η άποψή σας γι αυτό; Σας ευχαριστώ θερμά.

Αλ. Μάντεση

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Κα Μάντεση,
1. Ευχαριστώ
2. Η θεωρία της πρόκλησης αγγειίτιδας από τον ιό η οποία αγγειίτιδα ευθύνεται στη συνέχεια για βλάβες σε διάφορα όργανα έχει διατυπωθεί πρόσφατα και έχει επιστημονικό έρεισμα. Ισχυρό θα έλεγα.
3. Ο κ. Κούβελας είναι, όπως γνωρίζετε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλάει πολύ συχνά σε διάφορα κανάλια και έχει πει σωστά πράγματα. Εγώ θα διαφωνήσω για την αναστολή εμβολιασμών το καλοκαίρι. Γιατί μόνον τότε; θα μπορέσει κάποιος να διαπιστώσει περαιτέρω αντιδράσεις στους μόλις 2 θερινούς μήνες; Ο έλεγχος της ασφάλειας απαιτεί χρόνια.
4. Δεν άκουσα τη συγκεκριμένη ομιλία του κ. Κούβελα, αλλά αφού ο ίδιος έχει εμβολιασθεί κατά δήλωση του, τότε πως αμφισβητεί τώρα την ασφάλεια του εμβολίου; Υπάρχει μια αντίφαση εδώ.

Αλ. Μάντεση είπε...

Kε Καβαλιώτη, σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα ήθελα και την γνώμη σας για όλους εμάς που είμαστε επιφυλακτικοί στο εμβόλιο, για το αν βοηθάει η λήψη για λόγους πρόληψης, συμπληρωμάτων βιταμίνης C,εχινάκειας, εκχυλίσματος σπόρων γκρέιπφρουτ κλπ και αν συμφωνείτε, ποιά είναι η σωστή δοσολογία λήψης (δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη για τον κορονοϊό). Από προσωπική εμπειρία, η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C με έχει βοηθήσει πολύ έως τώρα σε περιόδους έξαρσης ιώσεων.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Η διατροφή έχει θέση στην αμυνα.Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές για τον κορωνοϊό. Αν θέλετε διαβάστε την ανάρτηση της 1ης Φεβρουαρίου 2021. Ίσως σας βοηθήσει.