Μαΐου 17, 2021

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ;

Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε η χορήγηση του εμβολίου Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, για ηλικίες 12-15 ετών. Μάλιστα η Αμερικανική Aκαδημία Παιδιατρικής λέει ότι το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια της συγκεκριμένης ηλικίας. 

Pediatrics. 2021;doi:10.1542/peds.2021-052336

Infect Dis News May  12 and 13 2021


Δεν συζητώ αν πρέπει ή όχι να λάβoυν τα παιδιά της ηλικίας αυτής εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Θα πω για τη μονομανία των αμερικανών να χορηγούν ταυτόχρονα πολλά εμβόλια, ακόμη και σε ηλικίες που ο χρόνος επιτρέπει μεμονωμένες λήψεις. Στην ηλικία αυτή λίγα είναι τα εμβόλια που χρειάζεται ένα νεαρό παιδί. Tdap και MenACYW (αν δεν τα έχει λάβει ήδη), HPV και Flu (αν είναι σε ομάδα κινδύνου). Παρόλο που τα εμβόλια ρουτίνας έχουν καθυστερήσει αρκετά, ειλικρινά δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο ένα παιδί πρέπει να λάβει συγχρόνως το Covid-19-εμβόλιο μαζί με κάποιο από τα άλλα. Ο χρόνος είναι επαρκέστατος  για να λάβει ό,τι εμβόλιο χρειάζεται, μεμονωμένα. 

Οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι οι 14 ημέρες διαφορά που είχαν αρχικά συστήσει (το εμβόλιο κορωνοϊού από τα άλλα) οφειλόταν στο ότι αν εμφανιζόταν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια τότε δεν θα ήξεραν από που προέρχεται. Τώρα που γνωρίζουν το είδος των ανεπιθυμήτων ενεργειών του εμβολίου μπορούν να τα συγχορηγήσουν. Νομίζω ότι δεν είναι σοβαρή η δικαιολογία αυτή. Πως μάθαμε τόσο γρήγορα όλο το φάσμα των ανεπιθύμητων δράσεων ώστε να είμαστε τόσο βέβαιοι; Και δη σε τέτοιες ηλικίες;  Όσο για το ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ίδιες τόσο με τη μεμονωμένη χορήγηση όσο και με τη συγχορήγηση, και αυτό είναι πρόωρο να το ισχυρισθεί κάποιος. 

Με βάση την ανοσολογία, ο οργανισμός μπορεί να λάβει και να ανταποκριθεί σε πληθώρα αντιγόνων. 'Ομως στην πράξη, όπου υπάρχει δυνατότητα μεμονωμένης χορήγησης εμβολίων καλό είναι να την προτιμήσουμε. Μόνον όταν πιέζει ο χρόνος (π.χ., συμφόρηση εμβολιαστικού προγράμματος) ή υπάρχουν ειδικές συνθήκες θα κάνουμε το αντίθετο.   




1 σχόλιο:

Κ. Σιακαβελλας είπε...

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ PFIZER OTI H ΣΥΓΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΤΟΣΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΟ ,ΟTAN ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΕΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΟΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ COVID 19;
ΕΥΓΕ ΛΟΙΠΟΝ! ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ΗΛΙΘΙΟΥΣ;