Μαΐου 07, 2021

ΕΜΒΟΛΙΑ: ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ Ή ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

Ο συνεχής έλεγχος και η καταγραφή για συνήθεις ή σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες ενός εμβολίου είναι σημαντικά για την εκτίμηση της ωφέλειας ή του κινδύνου του εμβολίου.

Αυτό είναι πάγια και βασική αρχή στην εμβολιαστική πρακτική για όλα τα εμβόλια και πολύ περισσότερο για τα καινούρια εμβόλια όπως είναι αυτά του κορωνοϊού. Στην αλλοδαπή εφαρμόζεται κατά μεγάλο μέρος. Ο,τιδήποτε παρατηρηθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μετά τον εμβολιασμό δηλώνεται, καταγράφεται και στη συνέχεια αναλύεται τυχόν σχέση εμβολίου - συμβάντος.

Δυστυχώς αυτή η αρχή δεν τηρείται, τουλάχιστον συστηματικά, στη χώρα μας. Θα έλεγα ότι στην περίπτωση των νέων εμβολίων συμβαίνει το αντίθετο. Οι περισσότεροι νομίζω, γνωρίζουμε στον προσωπικό του κύκλο ο καθένας,  άτομα που παρουσίασαν κάποια συμβάντα για τα οποία οι γιατροί απέκλεισαν τη σύνδεση με  το εμβόλιο και φυσικά δεν τα δήλωσαν. Τώρα πως γίνεται μόλις πάει κάποιος στο γιατρό να αναφέρει ένα συμβάν, ο γιατρός να απαντά αμέσως ότι δεν φταίει το εμβόλιο, αυτό είναι δυσεξήγητο. Το να αποδείξεις ότι κάτι οφείλεται σε εμβόλιο είναι δύσκολο, όπως εξίσου δύσκολο είναι και το αντίθετο. Εδώ έχουμε απλοποιήσει τα πράγματα και άμεσα βάζουμε τη διάγνωση ότι δεν φταίει το εμβόλιο. Όλα είναι σύμπτωση. Και οι συμπτώσεις αυτές όλως τυχαίως παρατηρούνται μετά κάποιο εμβόλιο. 

Αυτό το βλέπουμε και από τους τηλεοπτικούς δασκάλους μας. Όλοι μιλούν για τυχαία συμβάντα. Σε τελική ανάλυση ελάχιστα από τα συμβαίνοντα καταγράφονται. Έτσι όμως δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την όποια συχνότητα, το όποιο εμβόλιο. Πολλές φορές αυτό οδηγεί και σε κυκλοφορία φημών για επικινδυνότητα κλπ. Χρειάζεται λοιπόν δήλωση όλων των συμβάντων. Φταίει δεν φταίει το εμβόλιο. Το να δηλώσεις κάτι δεν σημαίνει ότι αποδίδεις ευθύνη. 

Να σημειωθεί ότι δήλωση μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε πολίτης αναφέροντας τα στοιχεία του και πληροφορίες για τον εμβολιασμό και το συμβάν. Δεν χρειάζεται δηλ. για τη δήλωση απαραίτητα ο γιατρός. Υπάρχει μια κάρτα καταγραφής που μπορεί κάποιος να τη βρει στα φαρμακεία ή στο διαδίκτυο και να τη στείλει στον ΕΟΦ (εθνικός οργανισμός φαρμάκων). Αλλά μπορεί και αντί της κάρτας να στείλει ένα απλό έντυπο όπου θα περιγράφει αυτό που θέλει.

Μόνον η συστηματική καταγραφή μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Μόνον έτσι θα βοηθηθεί η εταιρεία για βελτίωση και έτσι θα εδραιωθεί η άποψη του κόσμου για ασφαλή εμβόλια. Ή και το αντίθετο, για την ανάγκη απόσυρσης ενός προϊόντος. 

Συνειδητή αποφυγή δήλωσης λόγω συνειδητής αποφυγής συσχέτισης (σωστής ή λανθασμένης) με το εμβόλιο μόνο κακό κάνει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: