Ιουνίου 20, 2021

ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΩΝ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ

Λοιπόν, ας δούμε τα πράγματα και από μια ευρύτερη όψη.  Εδώ και ενάμισυ χρόνο ό,τι κινείται στον αέρα (έστω και αόρατο) το ονομάζουμε Covid-19 ή το ψάχνουμε μόνο γι αυτό. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα αλλάζουν. Τα προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί, είχαν περιορίσει την εκδήλωση λοιμώξεων από άλλους ιούς.  Τώρα τα μέτρα άρχισαν να χαλαρώνουν παγκοσμίως. Σαν αποτέλεσμα, άρχισαν να εμφανίζονται ιοί ακόμη και εκτός εποχής τους. Το παράδειγμα ξεκίνησε από την Αυστραλία που έχει εποχές αντίθετες με αυτές του βορείου ημισφαιρίου. Και φυσικά παρατηρείται και σε άλλες χώρες,  πλέον. Έτσι αυξήθηκε σημαντικά η συχνότητα των RSV, adenovirus, parainfluenza, echo, coronavirus (οι παλιοί εποχιακοί κορωνοϊοι) και άλλων αναπνευστικών ιών. Μάλιστα σε νοσοκομείο των ΗΠΑ απομονώθηκαν από παιδί τέσσερις ιοί συγχρόνως, κάτι σπάνιο και αξιοπερίεργο. Ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου δήλωσε ότι πρώτη φορά  βλέπει κάτι τέτοιο. 

Συνεπώς καλό είναι να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης και ειδικά το πλύσιμο των χεριών. Το εμβόλιο από μόνο του δεν είναι πανάκεια και αφορά την πανδημία από SARS-Cov-2 και τίποτε άλλο. Εκεί που τα πράγματα ήταν ισορροπημένα όσον αφορά τη συχνότητα των ιών που προσβάλλουν τον άνθρωπο και ειδικά τα παιδιά, τώρα η συχνότητα αυτή άρχισε να εκτινάσσεται και μάλιστα και εκτός εποχής. 

Ο άνθρωπος συμβιώνει με βακτήρια και ιούς χιλιάδες χρόνια. Η φύση είναι σοφή και κρατά ισορροπίες. Πχ., αν υποθέσουμε ότι σε μια κλειστή ομάδα μικρών ζώων (για να μην πούμε ανθρώπων) εισέλθουν φονικοί ιοί, δεν θα ξεριζώσουν όλα τα ζώα, αλλά ορισμένο αριθμό. Έτσι θα επιβιώσουν τα υπόλοιπα ζώα ώστε να επιβιώσουν και οι ιοί. Αν πέθαιναν όλα τα ζώα δεν θα είχαν μέρος να επιβιώσουν οι ιοί. Θα εξαφανιζόντουσαν και αυτοί.

Μέτρα λοιπόν στο μέτρο του δυνατού και λογικού. Μέτρον άριστον, έλεγαν οι πρόγονοι μας. Δεν μπορούμε να ζούμε συνεχώς σε μια γυάλα, αλλά δεν μπορούμε να αδιαφορούμε και για όλα.

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: