Δεκεμβρίου 13, 2021

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για εμβόλια σε παιδιά 5 ετών και άνω. Προ μηνών είχα γράψει κάποιες σκέψεις και συστάσεις. Να προσθέσω μερικά και να επαναλάβω άλλα:

  • Δεν είμαι αντιεμβολιαστής. Δεν θα μπορούσα άλλωστε. Είμαι παιδίατρος και έχω γράψει πλείστα όσα για τα εμβόλια. Είμαι όμως διστακτικός για γενική χρήση ενός τέτοιου εμβολίου σε τέτοιες ηλικίες. 
  • Μου προκαλούν εντύπωση και αρνητικά κατά του εμβολίου συναισθήματα αυτά που λένε διάφοροι παιδίατροι και μάλιστα ορισμένοι τιτλούχοι. 
   - Ο ένας καθηγητής είπε με στόμφο ότι δεν μπορεί να φανταστεί παιδί που να μην κάνει το εμβόλιο. 

   - Ο άλλος είπε ότι η νόσος μπορεί να προκαλέσει MIS-C ενώ το εμβόλιο όχι. Μάλλον αγνοεί ότι το εμβόλιο μπορεί και αυτό να προκαλέσει αυτοαντισώματα και MIS-C. Επίσης, είπε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Πράγματι, τόσο ασφαλείς που έχουν καταγραφεί πολλές ενέργειες και πάνω από 30.000 θάνατοι.

   - Έτερος καθηγητής είπε: μη φοβάστε, οι μυοκαρδίτιδες είναι σπάνιες αλλά και αν υπάρξουν εμφανίζονται σε άλλες ηλικίες, όχι στα μικρά παιδιά.

   - Κάποιος παιδίατρος είπε ότι στέλνουμε ένα μήνυμα στον οργανισμό και αυτός παράγει αντισώματα, το δε μήνυμα σβήνει πολύ σύντομα. Τόσο απλά. Αγνοεί βέβαια ότι το μήνυμα αφορά πληροφορίες παραγωγής της ακίδας (που είναι δυνητικά παθογόνος) από το κύτταρο που στη συνέχεια θα παράξει αντισώματα κατά της ακίδας. Ο συμπαθής παιδίατρος ξέχασε να αναφέρει τη βασική διαδικασία, δηλ. την παραγωγή ακίδας. 

  - Άλλος παιδίατρος είπε το εξής αμίμητο: τα εμβόλια έρχονται από το εργοστάσιο στρωμένα. Τέτοιο στρώσιμο, ειδικά στο θέμα ασφάλειας, δεν το ξαναείδαμε στην ιατρική. 

   Οι παραπάνω δηλώσεις γίνονται είτε εσκεμμένα είτε από άγνοια. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.  

Επί του πρακτέου: 

  • Τα παιδιά είναι μικρός κρίκος στην αλυσίδα της μετάδοσης.
  • Η νόσος διαδράμει ήπια στα παιδιά.
  • Το ποσοστό νοσηλείας είναι πολύ μικρό στα παιδιά.
  • Εξαιρετικά μικρό (από 0 έως 0,03% ή έστω λίγο παραπάνω από το 0,03%) είναι και το ποσοστό  θνητότητας.
  • Αγνοείται συστηματικά το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου. Δύο μήνες ελέγχου της ασφάλειας σε μόλις 2.500 παιδιά δεν αποτελούν τεκμήριο αθωότητας.
  • Το ότι δοκιμάστηκε μετά την κυκλοφορία σε χιλιάδες ή εκατομμύρια παιδιά δεν λέει τίποτε. Αντίθετα, τώρα είναι που συλλέγονται τα στοιχεία. Ειδικά για απώτερες ανεπιθύμητες ενέργειες.
  • Ήδη οι εταιρείες έχουν ενημερώσει εγγράφως τους γιατρούς για τις πιθανές ενέργειες που μπορούν να παρουσιασθούν μετά τον εμβολιασμό.
  • Υπάρχει μάλιστα έκθεση της εταιρείας από τον Φεβρουάριο 2021 όπου αναφέρεται πληθώρα ανεπιθυμήτων ενεργειών. Δεκάδες χιλιάδες καταγραφές παρενεργειών και περίπου 1200 καταγραφές θανάτων. Η έκθεση βγήκε στη δημοσιότητα μόλις πρόσφατα. 
  • Για τις ανεπιθύμητες ενέργειες δεν θα ακούσετε κανέναν γιατρό στη χώρα μας να μιλά. Εδώ όλα είναι τέλεια. Γίνεται απίστευτη υποκαταγραφή. Κίτρινες κάρτες δεν αποστέλλονται συνήθως και όλα όσα συμβαίνουν είναι τυχαία συμβάντα. Έτυχε να το πάθεις λένε μονίμως οι γιατροί. 
  • Το να υιοθετηθεί λοιπόν κάποιο εμβόλιο που αμφισβητείται ζωηρά από ομάδες επιστημόνων, ένα εμβόλιο που δεν προστατεύει από τη νόηση ή τη μετάδοση, δεν μπορεί να δημιουργήσει τείχος ανοσίας και για το οποίο υπάρχουν καταγεγραμμένες πάμπολλες ανεπιθύμητες ενέργειες αλλά και χιλιάδες θάνατοι, δεν είναι πράξη σωφροσύνης. 
  • Δεν προκαλεί σε κανέναν απορία πως ένα εμβόλιο διατηρούμενο σε κανονική θερμοκρασία -70ο C, βρέθηκε ξαφνικά να αντέχει σε θερμοκρασίες (2-8ο C) για κάποιους μήνες; Πότε έγινε η αλλαγή της φαρμακοτεχνικής;
  • Να θυμάσθε ότι όλοι έχουν το ακαταδίωκτο, πλην του ελευθεροεπαγγελματία παιδιάτρου, που φυσικά θα έχει και την ευθύνη ή έστω μέρος της ευθύνης αν κάτι συμβεί.
  • Θεωρώ ότι οι παιδίατροι πρέπει να βαδίσουν προσεκτικά, σκεπτόμενοι ποιον και γιατί θα εμβολιάσουν. Ας κοιτάξουν βασικά τις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου.
  • Η πανδημία του φόβου δεν είναι καλός σύμβουλος. Εδώ πρόκειται για υγιή παιδιά που έχουν ως προσδόκιμο ζωής ολόκληρες δεκαετίες.
  • Αποτυχία ενός εμβολίου μπορεί να συμβεί. Αποτυχία όμως ενός ήδη αμφισβητούμενου εμβολίου, θα συμπαρασύρει σε αμφισβήτηση και τα άλλα εμβόλια ρουτίνας. 
  • Ένα τελευταίο: αν θέλετε ούτως ή άλλως να χορηγήσετε το εμβόλιο, μη το συγχορηγείτε με άλλα εμβόλια ρουτίνας. Οι εταιρείες μπορούν να πουν ότι θέλουνε. Απόλυτα τεκμηριωμένες μελέτες δεν υπάρχουν. Εξάλλου δεν υπάρχει και λόγος συγχορήγησης.



 

1 σχόλιο:

Κ. Σιακαβελλας είπε...

Anything that calls itself ‘science’ probably isn’t.
[Οτιδήποτε αυτοαποκαλείται επιστήμη, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι.]
John Searle