Δεκεμβρίου 31, 2021

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΟ ΤΕΣΤ Ή ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΠΑΣΧΟΝΤΑ

Νέες οδηγίες από το CDC / USA (December 2021) για επαφές με νοσούντες ή για ανεύρεση θετικού τεστ

1. Θετικό τεστ για Covid-19: Απομόνωση για 5 ημέρες. Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα την 5η ημέρα, διακόπτεται η απομόνωση και το άτομο φορά μάσκα για άλλες 5 ημέρες.

2. Έκθεση σε πάσχοντα: Αν το άτομο που ήρθε σε επαφή με τον πάσχοντα είναι πλήρως εμβολιασμένο (3 δόσεις) δεν χρειάζεται καραντίνα, αλλά χρήση μάσκας για 10 ημέρες.

Για όλους τους άλλους  απαιτείται καραντίνα για 5 ημέρες και χρήση μάσκας για τις επόμενες 5 ημέρες. Οι ατελώς εμβολιασμένοι μπορεί αντί καραντίνας να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

3. Μετά την έκθεση σε πάσχοντα, ο εργαστηριακός έλεγχος καλό είναι να γίνεται την 5η ημέρα. Νωρίτερα ίσως αποβεί αρνητικός.


Προσοχή:   

  • Η καραντίνα μειώθηκε από 10 σε 5 ημέρες διότι η λοίμωξη θεωρείται ότι μεταδίδεται 1-2 ημέρες πριν και 2-3 ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων
  • Οι οδηγίες αφορούν ασυμπτωματικούς. Αν υπάρχουν συμπτώματα, φυσικά συνιστάται ιατρική παρακολούθηση και τροποποίηση της απομόνωσης αναλόγως της πορείας της νόσου
  • Η χρήση μάσκας διαφέρει από χώρα σε χώρα αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας και των οδηγιών των κρατικών αρχών
  • Εμβολιασμένοι θεωρούνται πλέον όσοι έχουν λάβει 3 δόσεις εμβολίου. Οι υπόλοιποι εμπίπτουν στην κατηγορία των ανεμβολίαστων. Αυτό ισχύει παντού.




Δεν υπάρχουν σχόλια: