Φεβρουαρίου 16, 2022

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ

Μετά τον εμβολιασμό με mRNA κατά της Covid-19, και κατά τη διάρκεια τουλάχιστον των 6 πρώτων μηνών, τα αντισώματα γίνονται πιο ποιοτικά και πιο στοχευμένα για τον ιό. Αυτό παρά το γεγονός ότι συγχρόνως μειώνονται πολύ.  

Το γεγονός ότι υπάρχει ποιοτική αύξηση και ποσοτική μείωση φαίνεται παράδοξο, αλλά σαν ιδέα ερευνήθηκε αρχικά το 1964. Πρώτη  φορά όμως μελετήθηκε λεπτομερώς στον άνθρωπο τώρα. 

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η μείωση των αντισωμάτων αντιπροσωπεύει μετάπτωση της ανοσιακής απάντησης  σε μια πιο εμμένουσα μορφή ανοσίας. Η παραγωγή μεγάλης ποσότητας αντισωμάτων καταναλώνει  πολύ ενέργεια. Το ανοσιακό σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσο υψηλό επίπεδο δραστικότητας αορίστως, και για το λόγο αυτό βαθμιαία μειώνει την παραγωγή αντισωμάτων, αλλά συγχρόνως τα κάνει πιο ποιοτικά και πιο δυναμικά. 

Οι ερευνητές λένε ότι ακόμη και μικρά επίπεδα αντισωμάτων συνεχίζουν να παρέχουν κάποια προστασία εφόσον ο ιός δεν αλλάζει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται και τροποποιείται πολύ γρήγορα. 


Τechnology Networks 16-02-2022

Nature February 15, 2022 doi:10.1038/s41586-022-04527-1



Σημείωση: Γνωρίζαμε ότι στις λοιμώξεις, ο μετά εμβολιασμό αριθμός των αντισωμάτων δεν είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας. Άλλο η ποσότητα και άλλο η ποιότητα. Εξάλλου υπάρχει και η μνήμη. Αυτό βέβαια δεν μπορεί μάλλον να ισχύσει στον κορωνοϊό που αλλάζει συνεχώς. ΄Εχουμε πει πλειστάκις ότι οι ιοί είναι ευφυείς μονάδες και επιβιώνουν. 

Μια άλλη παρατήρηση που μπορεί να γίνει εδώ: εφόσον το ανοσιακό σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί την υπερπληθώρα αντισωμάτων, μήπως όταν εμβολιάζουμε έναν νοσήσαντα και δη σε χρόνο σύντομο μετά τη νόσηση (οπότε υπάρχουν πολλά αντισώματα), μήπως πιέζουμε τον οργανισμό να παράξει πολλά ακόμη αντισώματα;  Και μήπως αυτή η πίεση και η παραγωγή και άλλων αντισωμάτων οδηγήσει, έστω και ολίγους, σε μη αναμενόμενες αντιδράσεις; Σε εκδηλώσεις τύπου ανεπιθυμήτων ενεργειών; Λέω, μήπως. 



1 σχόλιο:

tzortzak είπε...

Κ. Καβαλιώτη θα συμφωνήσω με τις ανησυχίες που εκφράζετε αναφορικά με την επίδραση των εμβολίων στην ανοσιακή απόκριση.

Θυμίζω οτι ο Δ. Καρούσης, καθηγητής Νευροανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στην Ιερουσαλήμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ) στα τέλη Δεκέμβρη είπε: κάποιοι ανοσολόγοι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, έχουμε κάποιες επιφυλάξεις για το πολύ μικρό διάστημα που μεσολάβησε για την τρίτη δόση και το κατά πόσο μακροχρόνια αυτό είναι αναγκαίο, ή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα δευτερογενή από πλευράς μακροχρόνιων παρενεργειών στο μακροχρόνιο διάστημα.
Παρακάτω: «Νομίζω ότι οι πολύ συχνές δόσεις εμβολιασμού, όταν υπερβάλουμε σε αυτή τη θέση, εκτός ότι προωθούμε τη δημιουργία μεταλλάξεων, μπορεί να έχουμε μεγαλύτερους κινδύνους για αυτοάνοσες αντιδράσεις και δεν θα έλεγα ότι ξέρουμε πως θα επηρεάσουν μακροχρόνια αυτές οι συνεχόμενες δόσεις. Αυτή ήταν η επιφύλαξη των ανοσολόγων»

Επιπλέον ο επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια του ΕΜΑ, Μαρκο Καβαλέρι, έκανε παρόμοια δήλωση για τις ενισχυτικές δόσεις στις 11 Ιανουαρίου, ότι δηλαδή πιέζουν παραπάνω από όσο πρέπει( το ανοσοποιητικό σύστημα). Ο Ιταλός αξιωματούχος τόνισε ότι οι συνεχείς δόσεις «θα δημιουργήσουν προβλήματα με την ανοσολογική απάντηση»


Γιώργος Τζωρτζακάκης