Οκτωβρίου 18, 2022

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΟΥ

Διαβάστε ένα περίεργο εύρημα. Παιδιά των οποίων οι γιαγιάδες τους έτρωγαν κατά τη διάρκεια της κύησης αυγά και γαλακτοκομικά, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, έχουν μικρό μόνο κίνδυνο (σε σχέση με άλλα παιδιά) να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά τα προϊόντα.

Ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε πριν 30 χρόνια με δυο ομάδες εγκύων. Μία που κατανάλωνε αυγά και γαλακτοκομικά και μία που δεν κατανάλωνε. Μετά 30 χρόνια, οι γιατροί εξέτασαν τα εγγόνια και είδαν ότι τα παιδιά της ομάδας που στερήθηκε τη συγκεκριμένη διατροφή, παρουσίασαν αλλεργικές αντιδράσεις σε ποσοστό 15%. Κανένα  παιδί από την άλλη ομάδα δεν παρουσίασε κάτι ανάλογο. 

Διαπήδηση γενεών. 

Mogensen I, et al. Allergy. 2022;doi:10.1111/all.15534



3 σχόλια:

Άννα Τουμανίδου είπε...

Είναι λίγο περίεργη η μελέτη αυτή κ. Καβαλιώτη.
1) Τα γαλακτοκομικά και τα αυγά που υπήρχαν προ 30 χρόνων δεν είναι σαν αυτά που καταναλώνουμε σήμερα. Παλιά όλα τα ζωντανά βοσκούσαν ελεύθερα και η παραγωγή γάλακτος δεν ήταν τόσο βιομηχανοποιημένη όπως σήμερα, και ας μην μιλήσω για τα φάρμακα και τις ορμόνες που δέχονται τώρα τα ζώα. Όλα αυτά βέβαια περνάνε στα τρόφιμα και τελικά στον οργανισμό μας.
2) Βλέπουμε ότι οι γιαγιάδες κατανάλωναν αυτά τα τρόφιμα. Δεν ξέρουμε όμως τι έκαναν οι μαμάδες τους, για να εξηγηθούν αυτά τα ευρήματα στα εγγόνια. Εάν συγκρίνονταν η γιαγιά με την κόρη της και η κόρη της με τα εγγόνια...τότε θα ήταν πιο ακριβή τα στατιστικά. Πηδώντας μια γενιά ολόκληρη πώς είναι δυνατόν να βγουν συμπεράσματα;

Άννα Τουμανίδου είπε...

Ίσως θα έπρεπε να βάλουμε μέσα στην έρευνα και την κατανάλωση γενικά των τυποποιημένων προϊόντων, μπισκότα, έτοιμα σνακ, αναψυκτικά, κλπ...ως επιβαρυντικός παράγοντας στον οργανισμό και ίσως να συσχετιστεί με την αύξηση των αλλεργιών.

JOHN KAVALIOTIS είπε...


Κα Α. Τουμανίδου,

Σωστά σχόλια και εύλογες παρατηρήσεις. Βέβαια, οι συγγραφείς δεν ερμηνεύουν γιατί επέλεξαν τα εγγόνια. Πολλά θα μπορούσαν να μελετηθούν και να συσχετισθούν. Η ουσία είναι αυτή που λέτε. Ότι η φυσική διατροφή πάντα υπερτερεί της βιομηχανοποιημένης και τυποποιημένης. Βλέπετε όμως ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας οδήγησε (το πιο σωστό είναι μας οδήγησαν άλλοι και μας επέβαλαν) σε κάτι που σαφώς μας βλάπτει. Και από ότι διαφαίνεται πάμε σε χειρότερα. Διότι ήδη άρχισαν να μιλούν για διατροφή με τεχνητά κρέατα, με σκώληκες, με έντομα κλπ κλπ.